Több ezer tüntető vonult utcára vasárnap Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erődirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon.

A Greenpeace Románia, a DeClic és az Agent Green által meghirdetett bukaresti megmozduláson a résztvevők "Mindenki az utcára az erdők védelmében", "Elég a famaffiából", "Ez a mi erdőnk, nem a ti árutok" feliratú táblákat emeltek a magasba, és a szaktárca épülete előtt a SUMAL betűszóval emlegetett, az erdőkitermelést és faszállítmányokat monitorizáló rendszer korszerűsítését követelték.

"Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban" – idézte a Mediafax hírügynökség Valentin Salageanut, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatóját.

A környezetvédő szervezet vezetője elmondta: 2015 óta megalakult az erdőőrség, beüzemelték az erdőradart, létezik már törvényes keret az illegálisan kitermelt fa fuvarozóinak büntetésére, de a bukaresti kormány szerinte nem tesz semmit a rendszerszintű problémák kezelése érdekében és a környezetvédők már 40 pert indítottak a román állam ellen a védett erdők szándékos letarolása miatt.

A környezetvédőknek azért sikerült vasárnap több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul.

Két héttel ezelőtt Máramaros megyében halt meg – egyelőre tisztázatlan körülmények között – egy saját fegyverével meglőtt erdész, aki fatolvajok nyomába eredt az erdőben. Szeptember közepén a moldvai Pascani közelében baltával ütöttek agyon, néhány nappal később pedig Torda közelében vertek meg és fenyegettek meg halálosan egy erdészt a tetten ért fatolvajok.

Szeptember végén ezért az erdész-szakszervezet tagjai vonultak öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve.

A szakszervezet szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90 esetben támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális faszállítmányokat próbáltak megállítani.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Kedves szomszédok! Vigyázó szemetek illiberáliára vessétek! Itt csak a Nemzeti Vejkó debütálhatott falopással, ahogy hites párja lett a százlábú leány! Amúgy próbálkozhatnátok olyan törvénnyel, hogyha hektáronként megmarad öt db fa, az nem számít tarvágásnak! Mindjárt sokkal mutatósabb lesz a statisztika! Van ahol ez már bevált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.