Spanyolországban a megismételt parlamenti választások után sem lesz könnyebb a kormányalakítás – derült ki az utolsó, még a november 10-i szavazás előtt nyilvánosságra hozható közvélemény-kutatásokból hétfőn.

Az új választás után sem lesz könnyebb kormányt alaktani

A GAD3, az NC Report és a Sigma Dos kutatóintézetek legújabb felmérései az elmúlt hetekben közzétett adatokhoz hasonlóan azt mutatják: egy párt sem szerez önálló kormányalakításhoz szükséges parlamenti abszolút többséget a választásokon.

A 350 fős törvényhozásban ehhez 176 képviselőre lenne szükség, amelyet nem lehetne elérni sem a baloldali pártok estleges összefogása, sem a jobboldali erők feltételezett együttműködése révén – állapították meg az elemzések.

Vagyis a választások után könnyen előállhat ugyanaz a politikai patthelyzet, amely a választások megismétléséhez vezetett. Az áprilisi voksoláson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyanis nem szerezte meg a képviselői helyek többségét a parlamentben, így nem tudott önállóan kormányt alakítani, és nem sikerült koalíciós megállapodást sem kötnie. Ráadásul a többi parlamenti párt egy kisebbségi kormány megalakításához sem szavazott bizalmat Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető kormányfőnek.

A hétfői közvélemény-kutatások szerint a PSOE ismét nyerne, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy azonos eredménnyel. Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest.

Akár meg is duplázatja mandátumainak számát a VOX jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel. A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

A három nagy közvélemény-kutató cég egyaránt 30 százalék feletti választói bizonytalanságot mért, az NC Report szerint a legnagyobb arányban a PSOE és az Állampolgárok szavazói körében tapasztalható ingadozás.

Döntő lehet számukra a legnagyobb öt spanyol parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjének élő televíziós vitája, amelyet a spanyol televíziós akadémia rendez hétfő este és több országos sajtóorgánum is közvetíti.

A több mint kétórás vitaműsorban az első kérdés az lesz, hogy mit tennének a pártok a politikai patthelyzet feloldása érdekében.

(Kép:MTI/EPA/EFE/David Fernández)

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.