Történt némi javulás az előző évhez képest, de az Európai Unióban a nők átlagosan még mindig 16 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Még mindig kevesebb bért kapnak a nők az EU-ban, mint a férfiak

A javulás mértéke mindössze 0,2 százalékpont volt a tájékoztatás szerint.

A brüsszeli testület az egyenlő javadalmazás európai napja alkalmából adta ki a közleményt, amely idén november 4-re esik. Ez minden évben azt a szimbolikus időpontot jelzi, amikortól úgy tekinthető, hogy a nők a férfi kollégáikkal összevetve már nem kapnak fizetést ugyanazért a munkáért.

"Hatvan év telt el azóta, hogy az egyenlő díjazás elvét rögzítették az európai szerződések, de ennek ellenére a nők Európa-szerte még mindig nem tapasztalják meg a jogszabályok érvényesülését a mindennapi életükben. Az európai nők a férfi kollégáikkal összevetve még most is két hónapot ingyen dolgoznak, és a helyzet csak lassan javul"

- emelte ki közös nyilatkozatában Frans Timmermans első alelnök, illetve Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztos.

"Bár az elmúlt öt évben tettünk lépéseket a helyes irányba, többet kell elérnünk és gyorsabban" – mutattak rá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a mandátumának első 100 napjában intézkedéseket kíván előterjeszteni a bérek kötelező átláthatóvá tétele érdekében.

(Kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Csak elfelejtik azt, hogy egy férfit jobban lehet terhelni fizikailag és szellemileg minr egy nőt és elég hátrányos a helyzetük mikor megjön a mikulás, olyankor a munkáltatónak is toleránsnak kell lennie!Ha egyforma bért fognak kapni a nők és a férfiak,akkor valószínűleg kevesebb nőt fognak alkalmazni az EU N belül legalábbis csökkenni fog a felvétel a nők számára!!
kokopelli
@rokker33: a legrosszabb helyről jönnek a megállapítások!A "Frau Leyen" életében a közelében sem volt olyan munkahelyeknek,amiről szó van! Anyagmozgató nénik a gyárudvaron -20°-ban olyan ritkák, mint a szövőbácsik,
a két, végét nemlátható, szövőgép között rohangálva!Az a kínos,hogy mindazok ellenére megválaszolja a talán
fel sem tett kérdést is! (..ovóbácsi,vájárnéni..stb-ik?) azzal együtt hogy a hölgyet komálom,de hallgathatna néha!!
reagens
Sőt! Az állatkertekben is több a hím egyed! Skandalum!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.