Közzétette az Európai Bizottság, hogy az egyes tagállamok mennyit profitálnak az uniós tagságból.

Minden évben 1500 milliárd forintnyi eurót kapunk Brüsszelből

A testület úgy számolt: Magyarország 2014 és 2018 között éves átlagban 4,64 milliárd euró, azaz 1527 milliárd forint nyereséget köszönhet könyvelhetett el emiatt – ez az ebben az időszakban mért átlagos bruttó nemzeti jövedelmünk 4,02 százaléka.

Ha a bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítjuk a nyereséget, akkor azt kapjuk: a 27 bentmaradó tagállam közül Magyarország járt a legjobban.

Bulgária majdnem ezen a szinten van, ott a GNI 3,97 százalékát hozta az EU-tagság, Lettországban 3,2 százalék az arány, mindenhol máshol 3 százalék alatti a mutató. A 27 tagállam közül (Nagy-Britanniával már nem számoltak) 17 van pluszban, kilencnek negatív a mérlege, Luxemburg pedig kijött 0,00-ra. A legnagyobb mínuszban, -0,41 százalékon Németország áll – máshogy megfogalmazva: ők adták be a legtöbbet a közösbe.

Kiszámolták azt is, hogy a következő uniós költségvetési időszakban, 2021 és 2027 között mennyit nyerhetnek az egyes országok csak azon, hogy a közös belső piac tagjai. A becslés szerint Magyarország évi átlagban 17,8 milliárd euróval, vagyis 5880 milliárd forinttal jár jobban annál, mintha nem lenne a közös piac részese. Ez a GNI 10,79 százaléka, ami az unió hatodik legmagasabb mutatója.

Mint írták az elemzésben, az uniós tagság nyújtotta előnyök számottevően meghaladják a költségvetési juttatásokat, és téves a „nettó egyenlegekre” szorítkozó megközelítés. Az a koncepció ugyanis, amely szerint elég a befizetett pénzt kivonni az EU-tól kapott összegekből, nem számol azzal, mekkora anyagi előnyt okoz az, hogy az országok tagjai az egységes piacnak és az unió közös politikáinak. Azt sem veszi számításba, milyen üzleti lehetőségeket teremt a kohéziós politika, az EU fő beruházási politikája a vállalkozások számára uniószerte.

(Kép: Pixabay)

Forrás: hvg.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@Peller Anikó: Hol költöd el a pénzedet? A magyar kisboltba jársz?
Peller Anikó
@1magyar: Ott költöm el ahol kultúrált a kiszolgálás, elegendően nagy a választék, megfelelően alacsonyak az árak, ahol megdolgoznak a pénzükért és árubőség van, esetenként akciósan is lehet vásárolni, szerencsés esetben csalogatásképpen küldenek ezer forintot, hogy vegyek rajta náluk bármit.

Melyiket tudja ebből egy kisbolt? A multik adót fizetnek a forgalmuk után. Mint bármely más gyár vagy cég.
görbetükör
@1magyar: Én pl, igen. Kisboltba járok, magyar paraszttól veszek. Nem megyek plázába.
De azért megjegyzem, a multik magyar embereknek adnak munkát és munkabért...
Borsodi
De sérelmezik,mért van kitéve az uniós zászló.
kokopelli
@Peller Anikó: a nagy "multizó" kommentelőknek eszükbe sem jutnak a Lázár-fivérek aki a CBA-val sok
országban "multik" és ...! Az biztos más! Különben sem értem a "multik" szó jelentését!,holott én is azok-
nál vásárolok! A "tante Emma" bótoknak már régen befellegzett! ..nem siratom!..(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.