A tábornok 2004 és 2011 között vezette Venezuela katonai hírszerzését.

A spanyol központi büntető törvényszék engedélyezte pénteken, hogy az ügyészség újra kezdeményezze Hugo Armando Carvajal, a venezuelai katonai hírszerzés volt vezetője kiadását az Egyesült Államoknak, ahol egyebek mellett kábítószer-kereskedelemmel vádolják.

A törvényszék egyik kamarája szeptemberben elutasította az ügyészség indítványát Carvajal kiadására, mert nem találta elég pontosnak a vádakat ellene. Egy meg nem nevezett forrás most közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a törvényszék azóta megkapta a vádak pontosítását, és az ügyészség fordulhat kérelmével a törvényszék egy másik kamarájához. A törvényszéknek ez a döntése még nem hivatalos, előbb jóvá kell hagynia a kormánynak.

Hugo Carvajalt, aki Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasa volt, 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal: együttműködött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival azért, hogy

kokainnal árasszák el az észak-amerikai országot. A vádemelés alapján nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Az 59 éves volt kémfőnök a szeptemberi meghallgatásán megalapozatlannak nevezte a vádakat, szerinte ezek politikai indíttatásúak, és az Egyesült Államok valódi célja, hogy értékes információkat szerezzen tőle.

Carvajal elismerte hogy valóban találkozott a FARC vezetőivel, de állítása szerint ezt Chavez megbízásából és a kolumbiai kormány tudtával tette, a kolumbiai békefolyamat tárgyalásainak keretében.

A tábornok 2004 és 2011 között vezette Venezuela katonai hírszerzését.

Hugo Carvajal nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Chávez utódja, Nicolás Maduro ellenében.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.