Katalóniában függetlenségpárti tüntetések zajlanak szombaton a spanyol parlamenti választások előtti kampánycsend idején.

Sajtóbecslések szerint mintegy kétezer ember gyűlt össze kora estére a barcelonai Egyetem téren katalán függetlenségi zászlókkal. A békés, fesztiválhangulatú megmozduláson több zenekar koncertezett és a tömeg elénekelte a katalán himnuszt.

Kampánycsendben is tüntetéseket tartanak a katalánok

Az eseményt a Demokrácia Cunami nevű, internetes közösségi oldalakon mozgósító katalán függetlenségi csoport szervezte azzal a céllal, hogy a hivatalosan az elmélkedés napjának nevezett kampánycsend idején a spanyol államot "késztessék elmélkedésre", valamint emlékeztessék arra, hogy nem korlátozhatja a véleményszabadságot, sem a szabad gyülekezés és a tüntetés jogát.

A felhíváshoz mintegy 300 katalán településen csatlakoztak különböző kisebb-nagyobb megmozdulásokkal a nap folyamán. Több helyen zártak le utakat átmenetileg a tüntetők, például a spanyol-francia határnál található El Pertús átkelőnél is.

Szombat estére a Köztársaság Védelméért Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szeparatista mozgalom szervezett felvonulást Barcelona belvárosába, amelynek végpontja a spanyol rendőrség katalán főparancsnokságának közelében lesz.

Az épület védelmét megerősítették, és a környéken található két metróállomást lezárták.

A hétvégére egész Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el a spanyol belügyminisztérium, amely több ezer rendfenntartót csoportosított át az ország más területeiről a vasárnapi választás miatt.

A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert Katalóniában folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésekre.

A bíróság szerint a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazással, majd a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával zendülést követtek el, négyüket közpénz hűtlen kezelésében is bűnösnek találták.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.