Nem hajlandó nyilvános vitát folytatni a második mandátumára pályázó Klaus Iohannis román államfő kihívójával, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel az elnökválasztás november 24-i második fordulója előtt – erősítette meg a jobboldali elnök kedden Facebook-oldalán.

Már Romániában sem divat a politikai vita

"Semmilyen eszmecsere nem létezhet annak a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a képviselőjével, amely lábbal tiporta a jogállamiságot, megpróbálta letéríteni Romániát az európai útról, egy bűnözői csoport érdekeit szolgálva. Egy olyan pártról van szó, amely most demokráciát mímel, miután következetesen semmibe vette a demokrácia alapelveit és értékeit, megalázta a románokat és évekig védte a bűnözőket és korruptokat" – indokolta elutasítását az egy hete kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje.

Választóihoz intézve szavait Iohannis úgy fogalmazott: csak az ő segítségükkel sikerült meggátolnia hogy a PSD maga alá gyűrje az állam intézményeit, és továbbra is számít támogatásukra az ország "újjáépítésében". Az államfő azt ígérte, folytatja országjáró körútját, és a polgárokkal, újságírókkal, vagy civilekkel bármikor kész párbeszédet folytatni elnöki programjáról.

Iohannis már a választás vasárnap véget ért első fordulója előtt is elhárította, hogy – a 14 elnökjelölt közül – "fontosabbnak" ítélt ellenfeleivel televíziós vitát folytasson.

Az újrázni készülő elnök egész választási kampányát – amelyet ebben a formában több mint egy éve megkezdett – a PSD-kormány bírálatára építette. Az utolsó hónapban lezajlott hivatalos választási kampány sem az államfőjelöltek programjainak ütköztetéséről, hanem az elhúzódó kormányválságról, a Dancila-kabinet megbuktatásáról szólt.

Mivel azonban a második fordulóban egyetlen kihívóval áll szemben, Iohannisra most már a jobboldali média részéről is egyre növekvő nyomás nehezedett amiatt, hogy nem hajlandó szemtől szembe vitázni Dancilával.

Ellenfele, a nemrég megbuktatott volt miniszterelnök szerint Iohannis azért "fél a nyilvános vitától", mert abban azonnal lelepleződne az összes "rágalom", amellyel őt és a PSD-t illette az utóbbi években. Dancila közösségi oldalán közzétett válaszában azt írta: ő azonban türelmesen várja, hogy az elnök mégis "összeszedje bátorságát, bölcsességét és lelkierejét", elfogadja a kihívást és kiálljon vitázni vele, ahogyan azt a választók elvárják és megérdemlik.

Iohannis mintegy 15 százalékpontos előnnyel nyerte a választás első fordulóját Dancilával szemben.

Öt évvel korábban neki tíz százalékpontos hátrányt sikerült behoznia a második fordulóban jóval ismertebb Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfővel szemben. A bukaresti média felidézte, hogy Iohannis akkor "arroganciának" minősítette azt, hogy esélyesebbnek tartott ellenfele teljesíthetetlenen feltételeket támasztva megpróbált kibúvót keresni a televíziós szócsata elől. Végül azonban Ponta elfogadta a kihívást, és két tévévitát is tartottak a két elnökjelölt részvételével.

(Kép: MTI/EPA/Robert Ghement)

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Shikari: Az első két mondat szerintem nettó hazugság, amivel kapcsolatban elég csak visszaolvasni az eltűnésed előtti posztjaidat, de mindegy te ebben vagy..meg hát mit is mondhatnál mást..:). Én ilyen emberrel sem jópofozni, sem haverkodós hangon beszélgetni nem szeretnék. mert magamtól is hánynék. Szóval ezért írtam, hogy többet ne irj. A többivel egyetértek, bár tudom igazi garancia csak a törvények betartása ad, mivel simulékony, dörgölődző szavaidat nem hiszem el..:) A törvény viszont valóban kétoldalú garanciákat biztosít számodra és mások számára is. Játszhatjuk megint ezt a te nem is tudod miről van szó...Remélem tisztában vagy vele, ha szitu van, akkor nem ezt az egy posztodat vizsgálnák ,,amiben táboroztatásokról vagy más nicken becsöngetgetésekkel fenyegetőztél, amivel kapcsolatban azt hazudtad, hogy "Minden esetben hangsúlyozom,..", de ez ügye nem igaz. Szóval csak egyet kérek, hogy a csúszómászó patkány stílusodtól kímélj meg engem a jövőben és tudd, hogy ha átléped azt a határt, akkor én már nem fogok szólni...

Részemről ennyi, mehetsz jópofozni gané!
Shikari
@SystemError: Hidd el, nekem sem öröm társalogni veled, de szállj már le a magas lóról! Az, hogy miért mentem el ideiglenesen, mint írtam, az én dolgom! Te azt képzelsz, amit akarsz, de gondolkodj csak! Amúgy is elég élénk a fantáziád! Ha azért lépek le, amit írtál, miért jönnék vissza ezzel a névvel? :-)
Amit a dolog jogi vonatkozásáról írtál, miért lennék felelős a te fantáziádért? Ezen a felületen nyíltan akasztással, börtönnel és lincseléssel fenyegetik a Fideszes oldalt, de te a csengetés említésétől kaptál frászt! Indokold már meg, ha tudod, miért kell a csengőtől félned, ha nem keres a rendőrség valamilyen disznóság miatt? A csengetés fenyegetés? Írd le nyíltan és megmondom, hogy szerintem helyesen értetted e! Esetleg én helyesen értettem, hogy a tartózkodási helyem kinyomozásával foglalkozol és a személyes adataim megszerzésével? Tudtad, hogy az bűncselekmény?
Miért kell egyes szavaktól összeszarni magad és itt fenyegetőzni? Majd ha elkezded az akasztgatást, lincselést emlegető kommentelők felelősségre vonásán gondolkodni, akkor lesz valami hiteled előttem, de addig bizony ez nulla!
Úgy látom, van olyan jogszabály, amibe szeretnél többet belelátni, de igen szelektív módon teszed ezt! A Fideszesek felakasztásával való fenyegetés nem éri el az ingerküszöböd! Többször próbáltam már veled békülékeny hangot megütni, amit elutasítottál! Szóval ki is az agresszor?
Szépen elmentegettem ezeket és ezek után nyugodtan fenyegess csak! Milyen érdekes lesz az, hogy valaki egyes szavakat nem viseli el, amibe beteg fantáziája belerángatja, de amikor nyíltan akasztanának, azon átsiklik! Arról is többször írtam neked, hogy csak a törvényes megoldásokat tudom elfogadni és ezt tartom is!
Szépen befejezed a szekálásomat és a fenyegetésemet, amivel a szólás szabadságomat akarod bekorlátozni, vagy kikérjük Bayer, a Pesti Srácok és néhány újságíró véleményét az inkriminált szövegek és persze az egész felület legvadabb kommentjeinek bemutatásával! Ki is a fenyegetőző és...
Shikari
...ha észrevetted, egy csúnya szót sem írtam rád!
Eladott Ország
Totál nem értem, hogy a kisebb pártok miért nem tudtak kiegyezni valami pártonkívüli közös jelöltben, simán nyerhettek volna. Jah, akkor minek vitázzon. Nálunk is sokáig ez volt a probléma. A szász Iohannis többet ér, mint Áder az egész pereputtyával. Klaus Iohannis, Románia elnöke: Az államelnök szerint nincs keresnivalójuk bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusoknak az állam vezetésében, és ezt a feddhetetlenségi követelményt alkotmányba is kell foglalni, ha majd sor kerül az alaptörvény módosítására. "Többször mondtam és fogom még mondani, hogy ilyen embereknek nincs mit keresniük az állam vezetésében, mert nyilvánvalóan önös érdekük mindig arra fogja késztetni őket, hogy megkérdőjelezzék a bírák és ügyészek döntéseit, súlyos kárt okozva az államnak azáltal, hogy megingatják az állampolgárok bizalmát az igazságszolgáltatásban." Senki nem kapjon a szívéhez. Nem Káder János Deák Ferenc-idézetekkel teletűzdelt monológjáról van szó, Klaus Iohannis, Románia elnöke nyilatkozott meg így.
SystemError
@Shikari: Remélem tisztában vagy azzal, hogy attól hogy más mit mond közszereplőkről, akik amúgy más megitélés alá tartoznak jogilag az téged nem jogosít fel semmire..főleg nem magán emberek megfélemlítésére!!! Mondhatnám, hogy egy óvodás szintjén van jog értelmezêsed, de tudom, hogy ennyire hülye nem vagy...csak tanult vagy kommunikáció elméletból, abból is a leggerinctelenebb féléből. Tudod a törvény nem ismerete nem számít..Erre a szar dumára nem vagyok kiváncsi. Tarsd be a törvényeket, ha ez nem sikerül akkor majd magyarázhatod s sunyi dumádat az előadónak! Ne válaszolgass, hanem vedd a lapot...mert leszarom a sunyi mellébeszélésedet.. Értsd meg, hogy a következőnél mi lesz, ha nem lesz következő, akkor semmi. Ilyen egyszerű! Részemről pont. Többet nem fogok válaszolni!
Shikari
@SystemError: Jellegzetes a stílus, az arrogancia és a felsőbbrendűségi tudat. Ne kötözködj velem és nem fogok írni a patkánykodásaidra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. November 29., 18:58
Friss! Baleset az M0-son