Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

A pótvizsgán átengedték: uniós biztos lesz Várhelyi Olivér

Jaume Duch, a képviselőtestület szóvivője arról számolt be a Twitteren, hogy a külügyi bizottság (AFET) délutáni brüsszeli ülésén meglett a szükséges kétharmados többség a magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásához.

Később Várhelyi a mikroblog-szolgáltatón közzétett üzenetében megtiszteltetésnek nevezte, hogy része lehet Ursula von der Leyen megválasztott elnök csapatának, s együtt dolgozhatnak egy erősebb Európa megteremtéséért.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete csütörtökön áttekinti az értékeléseket, ajánlásokat, majd várhatóan hivatalosan is lezárja a meghallgatásokat.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor. Ehhez arra is szükség van, hogy megállapítsák, annak ellenére van mód jogilag az új összetételű Európai Bizottság hivatalba lépésére, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem jelölt tagot a testületbe.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár egyesek szerint ez sem tartható a hiányzó brit delegált miatt.

(Kép: MTI/AP/Francisco Seco)

Forrás: MTI

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Nyilvánvaló, hogy a sok huza-vona után egy politikai alku köttetett.
Kérdés, hogy Orbán az alku ráeső részét betartja-e.
Ha az EU elhiszi - szamarabb a lónál,
ha az EU elhiszi - szamarabb a lónál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Qqberci: De közben a háta mögött keresztbe tette az ujjait!
Most az, hogy biztos lett, nem jelenti azt egyikük esetében sem, egyedül dönthet bármiben. Az nem a magyar parlament és az ő bizottságai, ahol ha pártunk és kormányunk nagy vezére bejelenti, hogy Két treff és azt játsszuk, akkor azt játsszák, még ha ostoba licit volt is.
karma1
@namihami: Szerintem minden kepviselo visszahivhato. Azert valaszthattak meg, mert muszaj volt sietni. Ez az a pont minden esetben az eletben is, hogy veletlenul is kerulhet korpa a kaja koze. A sietseg sohasem jo - oliverrol eleg gyorsan ki fog derulni, hogy nem alkalmas az EU munkara, a puhos meg nem fog tetlenkedni, ezt most megint majd az orbani Magyarorszag EU-s elismeresenek fogja nyilvanitani, es azonnal el fogja kezdeni kuldeni az olivernek a kipcsakokert valo kiallasrol szolo ke're'st. orbannak fogy az ideje, a levego korulotte ritkul otthon is es az EU-ban is (talan ott egy kicsit lassabban, de ha rajonnek a tutira, akkor egeszen biztos valagbarugas lesz a vege).
A brit delegalt kinevezesere majd hoznak egy lex Brexit torvenyt, hogy majd akkor fogadnak toluk delegaltat, hogyha megis bent maradnak az Unioban, addig jegelik a kerdest.
Azert gondolom, hogy visszahivhatok es uj delegalttal helyettesithetok, mert emberek vagyunk, es emberek hirtelen meghalnak, vagy sulyos betegsegbe esnek, vagy mas miatt hirtelen nem tudjak ellatni a kuldotti feladatukat, akkor ezeket az embereket is kell es lehet is helyettesiteni uj szereplokkel. Mert ez lenne a logikus. Es az Unioban altalaban a logika menten szoktak hozni a donteseket. Itt most oliver eseteben le vannak vedve - ha barmennyire is elhajlik az irasbeli dolgozatatol, akkor Leyen asszony paros labbal rughatja ki. Ha viszont megsem potolhatja ot a fidesz, hat azert nem fogok tul sok konnyet ejteni.
Aki Én
@verőce IQ 21: ...igazad van, az olyanok, mint én.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.