Az adat az "új olaj", nyersanyag a gazdaság számára új termékek előállításához, az adatok felhasználására épülő digitalizáció pedig drámai mértékben átalakítja a társadalmat – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn kormánya kétnapos tanácskozása után, a Brandenburg tartományi Mesebergben.

Merkel: az adat az "új olaj"
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kancellár a kormány készülő adatfelhasználási stratégiájának és számos kapcsolódó terület, köztük az úgynevezett deepfake hamisítási technológia szabályozási feladatainak megvitatására szervezett tanácskozás után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a digitalizáció kettős feladat a kormánynak:

törekedni kell arra, hogy a folyamat szolgálja a jólét növelését, és gondoskodni kell arról, hogy az állampolgár megőrizhesse az adataival kapcsolatos "szuverenitását".

Így az államnak "adattakarékos" módon kell működnie, a lehető legkevesebb személyes vonatkozású információt kell gyűjtenie, de az adatokra építő termékek és szolgáltatások fejlesztését is ösztönöznie kell.

Ezért külön törvényt készítenek arról, hogy a szövetségi állami szerveknél gyűjtött adatok hozzáférhetőek lesznek vállalkozások számára, de csak anonimizált formában

- közölte Angela Merkel. A jogszabály révén egyebek mellett közlekedési, egészségügyi és időjárási adatokat lehet majd termékhez, szolgáltatásokhoz felhasználni

Angela Merkel aláhúzta, hogy a kormánynak a "hardveroldalon" is sok a tennivalója. Ezért a többi között döntöttek arról, hogy az úgynevezett negyedik generációs (4G) mobilhálózati lefedettség javítására elindítanak egy 1,1 milliárd eurós (360 milliárd forint) programot, amelynek révén olyan területeken is lesznek majd bázisállomások – a hálózatok eléréséhez szükséges adó-vevő berendezések – , amelyeket a szolgáltatók a megtérülés kilátásának hiánya miatt kihagynak. Így országszerte nagyjából ötezer új állomás épülhet.

A lefedettség minél gyorsabb növeléséhez egyszerűsítik az engedélyezési eljárásokat, bevonnak állami tulajdonban álló területeket és alapítanak egy fejlesztési vállalatot, amely a szolgáltatókkal együttműködve, vagy szükség esetén önállóan is végezhet beruházásokat.

A legutóbbi, augusztusi adatok szerint Németországban a 4G-lefedettség az ország területét tekintve 65,5 százalékos, ezzel a 70. helyen áll a nemzetközi rangsorban. A mobilszolgáltatók nem a terület alapján közölnek adatokat, hanem azt mérik, hogy a lakosság mekkora része fér hozzá lakóhelyén a hálózatukhoz, ennek alapján a lefedettség – szolgáltatótól függően – 88 százalék és 98 százalék között van.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Merkel újabb gegje? Baj lesz ebből is...mint a migráns, mint munkaerő ötletéből.
Csizmás Kond
Ez valami olyasmi mint amikor amerika feltérképzete a világ génállományát és amikor elkészült akkor kihírdette hogy azok felhasználása legyen bűntethető.
Jozefina
Ez a fejlődés útja!!! A németek ezt jól csinálják!!!
Eriksson
Fogadjunk, hogy frau Merkelnek fogalma sincs, miről beszél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. November 29., 18:58
Friss! Baleset az M0-son