A magyar kormány levele segíthet tisztázni az ausztrál külügyminisztert, akit állítólagos magyar állampolgársága miatt akarnak lemondatni.

Belebukhatott volna a magyar állampolgárságba a miniszter – Gulyás Gergely megmentette

Josh Frydenberg édesanyja 1943-ban született Budapesten, Magyarországról testvéreivel együtt 1949-ben menekült el. Egy évvel később, egy Genovából induló hajón érkezett Ausztráliába, hivatalos dokumentumai szerint hontalanként, bár az ausztrál hatóságok először magyarként jegyezték be – pont ez okozza most a problémát.

A politikus magyar gyökereiről és esetleges kettős állampolgárságáról először 2017-ben írt egy ausztrál lap, Frydenbergnek már akkor magyarázkodnia kellett. Az ausztrál alkotmány 44. cikkelye szerint ugyanis nem tölthet be politikai tisztséget kettős állampolgársággal rendelkező személy. A helyzetet bonyolítja, hogy az ausztrál bíróságoknak a saját jogszabályaik alapján kell kimondaniuk, hogy valaki kettős állampolgárnak számít-e. Márpedig a törvények szerint, ha valaki külföldön születik magyar szülőktől, akkor is járnak neki a magyar papírok.

Frydenberg ellen választókerületének egyik lakosa nyújtott be keresetet a bíróságon. Michael Staindl ausztrál lapoknak egyébként nem titkolta, azért támadja a képviselőt, mert nem teljesíti ígéreteit a klímavédelem területén, ezzel pedig elárulta a választókerületét.

A pénzügyminiszter végül Gulyás Gergelyhez fordult, hogy segítsen tisztázni a bíróság előtt. Az ausztrál hírügynökség szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt meg is tette, levelében azt írta: semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy akár Frydenberg, akár édesanyja magyar állampolgárok lennének.

Megerősíthetem, hogy Joshua Frydenberg magyar állampolgárságának semmilyen alapja nincs – áll a hivatalos levélben.

Frydenberg egyébként már korábban képtelenségnek nevezte a felvetést.

Abszurd, hogy bárki azt gondolja, szándékomon kívül felvehetném egy külföldi ország állampolgárságát a hontalan édesanyámon és nagyszüleimen keresztül. Ez olyan, mintha Észak-Koreával példálóznánk, ahol az embereknek akaratukon kívül adnak állampolgárságot – mondta.

Ausztráliában egyébként nem ez volt az első eset, hogy valaki magyar állampolgársága miatt került bajba. Tim Hollo, a zöldek képviselőjelöltje 2017 decemberében kezdte intézni a magyar állampolgárságról való lemondását, s végül 14 hónappal később, több ezer dollárnyi díj kifizetése után sikerült. Így végül indulhatott a választáson.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: hvg.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ausztrália minta ország!!! Nincs kettős állampolgárság. Nincs ugri-bugri!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
És ha kis hazánkban született, az anyakönyvben utána lahet nézni. Csak azt kell tudni hol született. Mert így gyorsabb, de utána lehet járni. Ha akarják.
namihami
Tudja ezt a Viktor? Mondta neki valaki, hogy ez a renegát inkább ausztrál akar lenni, mint határontúli magyar? Hiszen így elesik a Böbe-zsugától, a forinttámogatásoktól, a majdan kitalandó honi nyugdíjtól és egyéb, a kintieknek észnélkül (persze a mi kontónkra) osztogatott kegy- és választási ajándékoktól.
Lepényleső
Ahogy a korvald mondja;apám,anyám kokeró,de én szín "ausztrál" vagyok?
vacsi
A családja vajon mit követett el, hogy 49-ben el kellett menekülniük?
Csizmás Kond
Ez valahol nem tiszta. Ez a Frydenberg 1971-ben született Melbourneben, tehát nem magyar és azt a világon sehol nem állítják, hogy valakit az anyja születési helye szerint kell állampolgárosítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.