Több mint hatvan orvos tett közzé egy nyílt levelet, amelyben aggodalmuknak adtak hangot Julian Assange egészségi és mentális állapota miatt. A mintegy 16 oldalas, Priti Patel brit belügyminiszternek címzett levélben azt kérik, hogy a Wikileaks alapítóját szállítsák át a börtönből egy kórházba, attól tartanak ugyanis, hogy Assange annyira rossz állapotban van, hogy meghalhat.

Julian Assange életéért aggódnak az orvosok – belehalhat a börtönbe

Assange október 21-én jelent meg a bíróságon, és szemtanúk szerint nagyon rossz állapotban volt, de Nils Melzer, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó különleges jelentéstevője is arról számolt be, hogy a börtönbeli visszaélések hamarosan Assange életébe kerülhetnek.

Az orvosok a nyílt levélben azt írták, kétségeik vannak, hogy a 48 éves ausztrál állapota lehetővé teszi-e majd, hogy részt vegyen a februári kiadatási tárgyalásán. Figyelmeztettek arra is, hogy ha Assange-ot nem látják el sürgősen és megfelelően, fennáll a veszélye, hogy a börtönben meghal. „Nincs vesztegetni való idő” – nyomatékosították a levélben.

Julian Assange hat hónap után először jelent meg a nyilvánosság előtt októberben. A bíróságon gyengének tűnt, nehezen emlékezett a születési dátumára.

Julian Assange hét éven át élt Londonban Ecuador nagykövetségén, ahova a brit igazságszolgáltatás elől menekült, hogy ne adhassák ki Svédországnak. Assange valójában nem a svéd vádaktól tartott igazán, hanem attól, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol a többi között titkos adatok törvénytelen megszerzésével és államtitoksértéssel vádolják, és akár 175 év börtönre is ítélhetik.

(Kép: Flickr)

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Jobban járna, mint a 175 év börtönnel!!! Mellesleg nagyon sok ember él embertelen körülmények között börtönökben!!! Az ő érdekükben ki emel szót!!!??? Julian Assange megérdemli a sorsát!!!
Eriksson
Assange-t meg kell gyógyítani. Igenis töltse le azt a 175 évet, ami jár neki.
advocat
Elkövette? Elkövette! A börtön nem azonos a Hawaii nyaralással. Vagy már előre rájátszik? Töltse le az a "néhány" évet, és majd utána szabad emberként élhet. Újra.
3dwhite
Nesze neked wikileaks. Ez aztàn megérte. Mint minden.
Rockxy
a vikivel elérte, hogy a világ józanabbik része tudomást szerzett a burzsoázia aljasságairól.
a tetvek szerint ez persze bűn, amit ők művelnek az meg nem.
tű, cérna. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.