Izraeli adománygyűjtő szervezeteknek adományozta a múlt héten egy német aukción vásárolt náci relikviákat egy libanoni üzletember – írta meg a BBC News.

Izraelbe kerülnek a náci relikviák

Abdallah Chatila elmondta: azért döntött így, hogy a relikviákat ne lehessen neonáci propagandára használni. A Svájcban élő üzletember mintegy 600 ezer eurót (201 millió forintot) fizetett ki tíz kikiáltási tárgyért, köztük Hitler keménykalapjáért a München melletti Grasbrunnban szerdán megrendezett árverésen.

Chatila a leggazdagabb svájci elit tagja, vagyonát gyémántokkal és genfi ingatlanüzletekkel szerezte.

"A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel őket" – jelentette ki a Le Matin Dimanche című újságnak nyilatkozva.

Chatila Hitler cigarettatárcáját, írógépét és a Mein Kampf ezüstborítású példányát is megvette, utóbbit 130 ezer euróért (43,3 millió forintért).

Az üzletember lépését zsidó csoportok üdvözölték, köztük az Európai Zsidó Egyesület (EJA), amely hangsúlyozta, hogy a tárgyak történelmi értéke csekély ugyan, de egyesek a nácizmus dicsőítésére használhatták volna.

"Egy cinikus világban ez a kedvesség, nagylelkűség és szolidaritás nemes gesztusa" – méltatta Chatila döntését az EJA vezetője, Menachem Margolin rabbi. Hozzáfűzte, hogy Chatila januárban az Európai Parlament száz tagjával együtt ellátogat Auschwitzba, az egykori náci haláltáborba, ahol kitüntetik.

(Kép: Bilan)

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
ez az egész náci-zsidó relikviás marhaság már üzlet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.