Európa nem pusztán örökölt kincs, hanem ígéret, Európa maga a jövő, Európát nap mint nap, téglánként építeni kell – mondta az Európai Bizottság új elnöke vasárnap Brüsszelben, a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Von der Leyen: Európa ígéret, Európa maga a jövő

Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Az ezen a napon hivatalba lépő Ursula Von der Leyen az Európai Történelem Háza épületében tartott eseményen hangsúlyozta: a Lisszaboni Szerződés azt a felelősséget rója az uniós intézmények vezetőire, hogy erősebb Európai Uniót hagyjanak maguk után, mint amilyet elődeiktől örököltek.

"Kötelességünk megőrizni a kontinens békéjét, a jogokat, a szabadságot, ezt az egységes piac által teremtett kivételes gazdasági lehetőségeket jelentő kincset" – fogalmazott.

Kijelentette: Európa gyorsan változik. Az uniós vezetők felelőssége pedig az, hogy kövessék ezt a változást, és senkit se hagyjanak hátra – tette hozzá Von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Tanács vasárnap hivatalba lépő új elnöke beszédében azt emelte ki, hogy az európaiak sokféleségéből fakadó akadályok legyőzése eredményeként az Európai Unió békében és jólétben létezhet a kontinens szívében.

Kijelentette, hogy a Lisszaboni Szerződés évfordulójának megünneplése nem pusztán visszatekintés, hanem "az új kezdet lelkes és reményteljes ünneplése".

Mint rámutatott, a szerződés eszközöket biztosított a friss kihívások kezeléséhez, köztük a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és hozzájárult a demokrácia, az átláthatóság megerősödéséhez, elősegítette az európai kül- és biztonságpolitika összehangolását.

Az uniós intézményeknek fáradhatatlanul együtt kell működniük az európai projekt érdekében – tette hozzá az Európai Tanács új elnöke.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank november elején hivatalba lépett új elnöke arról beszélt, hogy tisztségéből adódóan az Európát sújtó és az előtte álló kihívásokra összpontosítja figyelmét, amelyek között a klímaváltozást, a pénzügyi válságokat és a technológiák rohamos fejlődését említette.

Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek problémáinak megoldásából és hibáiból tanulva kollégáival közösen megoldást találnak a jelentkező kihívásokra a "megújulás és a remény időszakában".

Kiemelte továbbá, hogy az Európai Uniónak tőkét kell kovácsolnia erejéből, globális gazdasági vezetői pozíciójából.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke beszédében arra szólította fel az uniós intézmények vezetőit: teljesítsék az elmúlt hónapokban tett ígéreteiket.

"Ideje cselekednünk. Az Európai Parlament készen áll arra, hogy együtt dolgozzon az uniós társintézményekkel az európai építkezés folytatása érdekében" – fogalmazott.

A Lisszaboni Szerződés – amelyet 2007. december 13-án írta alá, és 2009. december 1-jén lépett hatályba – az Európai Unió (EU) működésének hatékonyabbá tételét célozta az alapszerződések korábbi változatainak módosításával. A szerződés kinyilvánított célja volt, hogy lezárják az amszterdami szerződéssel és a nizzai szerződéssel megkezdett folyamatot, amely arra irányult, hogy megerősítse az unió hatékonyságát és demokratikus legitimitását, valamint javítsa egységes fellépését.

MTI

Szórakozás - 2021. January 23., 14:34
Gyász: koronavírusban meghalt Larry King!

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ő nappal építi Európát, Orbán meg éjjelente kilopja a téglát.
Csizmás Kond
Na akkor építgesse szaporán mert azért lett megválasztva.
Eladott Ország
"A demokrácia hiányát azzal lehet alátámasztani, hogy Nyugat-Európában általánossá vált a szólásszabadság korlátozása és a cenzúra." Ezt kimondta? Orbán Viktor? Tükör van a háznál? Vagy legalább Tusványoson, egy árva kézitükör? Esetleg valaki egy értelmező szótárt a kezébe nyomna, megjelölve az "önkritika" szócikknél? Orbán Viktor kizárólagosan liberális elitnek nevezte a mai európai elitet, amely szerinte csődöt mondott, a liberális demokrácia átfejlődött liberális nem-demokráciává. Liberalizmus van, demokrácia meg nincs. A demokrácia hiányát azzal lehet alátámasztani, hogy Nyugat-Európában általánossá vált a szólásszabadság korlátozása és a cenzúra. A jövő évi európai parlamenti választásokon nemcsak a liberális demokráciának lehet búcsút mondani, hanem a ’68-as elitnek is. Az 1968-as generáció helyett az 1990-es antikommunista, keresztény, nemzeti elkötelezettségű generációnak érkezett el az ideje. “Harminc éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője”. Azt viszont mondom, ha süket fülekre talál is, hogy ha még nem kezdtek el aggódni, most már késő. Ez itt Európa, és benne az Európai Unió jövője: a romba dőlés előszobája. Elmondta, folyamatosan, évek óta mondja, ezen dolgozik 2010 óta. Jövőre nagy eséllyel sikerül is neki. Most ők jönnek, az antikommunista, nemzeti nemzedék. Ha az Egyesült Államok első embere nem is lehet, Európát olyan szinten formálja a saját, fent látható ábrázatára, hogy soha többé nem fogunk ráismerni. Orbán ma hivatalosan is bejelentkezett Európa vezetésére. Ez borzasztó! Beteg ember. A baj csak az, hogy elmebajjal nagyon sokáig lehet élni.
Az 50-es évek is hasonló beszédekben bővelkedett, de Ceaușescu elvtárs is mondhatta volna a mostani viktoriánus szöveget is.
kereső
@Eladott Ország: Erről a szösszenetről meg ez jutott eszembe: "adjatok nekem öt évet és nem fogtok ráismerni Németországra"- mondta hitler 1933-ban. Nos orbánnak egy kicsivel több idő kellett ahhoz, hogy mára már alig ismerünk rá Magyarországra. Akit egy kicsit is érdekel a történelem- az persze ráismer- a negyvenes évek országára.Mi úgy megyünk a jövőbe, hogy visszafelé tolatunk mint a rák. Von der Leyen nagyon szépen beszélt. Kár, hogy csak beszélni tudnak szépen- lemondtak tiz millió ember jobb sorsáról, a német nagytőke érdekében.
kereső
Tartok tőle, hogy nem Európa lesz a magyar jövő.
human
Ő nappal építi Európát, Orbán meg éjjelente kilopja a téglát.
Ludas Matyi
Csak nem az a Ursula Von der Leyen aki 300 Millio €-t utalt a fia cegenek szamlajara tanacsadas cimen? Az EU-ban nem csak az Antilop, ott mindenki lop!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. January 23., 09:20
Így élte meg a koronavírusos időszakot Isaura!
Itthon - 2021. January 22., 21:56
Halálos baleset történt a 47-es főúton
Itthon - 2021. January 22., 19:36
Hét autó ütközött Budapesten