Női elnököket választottak a spanyol parlament két kamarájának élére az új törvényhozás alakuló ülésén kedden Madridban.

Nők vezetik a spanyol parlamentet

Az alsóházat (kongresszus) csakúgy mint az előző ciklusban most is Meritxell Batet szocialista politikus irányíthatja. A felsőház (szenátus) vezetését Pilar Llop szocialista képviselő kapta. Mindkettőjüket a szavazás második fordulójában, egyszerű többséggel választották meg.

Spanyolországban másodszor fordul elő, hogy mindkét kamarának női elnöke van. Legutóbb 2000 és 2002 között volt erre példa, akkor a konzervatív Néppárt (PP) politikusai töltötték be a tisztségeket.

Az alsóház 350 képviselője közül 151 női politikus, amely 43,1 százalékot jelent. Az előző, idén májustól szeptemberig tartó parlamenti ciklusban a képviselők 47,4 százaléka volt nő, ez számít az eddigi rekordnak.

Spanyolország sorrendben tizennegyedik demokratikusan választott parlamentje alakult meg, tagjai a november elején tartott választásokon szereztek mandátumot.

A képviselői eskütétel során több képviselő is alternatív szöveget mondott. Voltak, akik olyan számukra fontos értékeket említettek meg fogadalmukba mint a társadalmi jogok vagy a bolygó védelme. Katalán függetlenségi politikusok azonban a két éve alkotmányellenesen megrendezett népszavazás miatt bebörtönzött vezetőik szabadon engedésének és katalán köztársaság megteremtésének célját is beleszőtték esküjükbe.

A legnagyobb ellenzéki erőnek számító Néppárt bejelentette: alkotmányossági panasszal él a történtek miatt, mert szerintük az eskütételek némelyike nem felel meg a törvényi előírásoknak.

A kongresszus alakuló ülésének kezdetén a szocialista Agustín Javier Zamarrón korelnök bocsánatot kért a spanyol néptől, amiért az előző ciklusban a kormányalakítás elmaradt, és így a parlament nem teljesítette a választóktól kapott mandátumát.

A 73 éves politikus felszólalása üzenetértékű, mivel a kormányalakítási lehetőségek a választások után még tovább nehezedtek, tekintve, hogy az új törvényhozásba 16 párt jutott be, ezzel jóval széttagoltabb lett mint korábban.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés előzetes koalíciós megállapodást kötött ugyan a kormányalakításra, de közösen is kisebbségben vannak, összesen 155 mandátummal rendelkeznek a parlamentben.

A kormányalakításhoz abszolút többség, 176 képviselő támogatására van szükséges a szavazás első körében, vagy egyszerű többségre a második fordulóban.

A parlament megalakulását követően várhatóan VI. Fülöp spanyol király egyeztetésre hívja majd a parlamenti pártok vezetőit és felkéri kormányalakításra azt a miniszterelnök-jelöltet, akinek meglátása szerint van esélye elnyerni a parlament támogatását.

(Kép: MTI/EPA/Emilio Naranjo)

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Gratulálni lehet a hölgyeknek!!! Sok sikert és békés együttműködést kívánok népükkel, az EU-val és a világgal!!!
Eriksson
Lesz ott rend kérem, hiszen a nők sokkal harciasabbak. És egy úriember még ha képviselő is, nem fog ordítozni velük.
verőce21
Így jár, ha valaki segít az elnyomottaknak..., üldözötteknek..., rászorulóknak..., stb. Porból felemel, kígyót meleget...! Száz éve még szavazati joguk sem volt a nőknek...!
Mára úgy látszik, jóelőre "zaklatással vádoltak" minden szóbajöhető férfi politikust! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.