Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tokióban.

Orbán: a magyar-japán kapcsolatok különlegesek, "van lelki tartalmuk is"

Orbán Viktor miniszterelnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztató előtt Tokióban 2019. december 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő japán partnerével, Abe Sindzóval egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

Japán sikere nekünk fontos, mert Japán a legnagyobb ázsiai befektető

Magyarországon. Minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon – mutatott rá.

Hangsúlyozta: japán kollégája biztosította, hogy Japán is érdekelt Magyarország sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra.

Közölte: a megbeszélésen áttekintették a világ katonai, biztonsági és gazdasági átalakulásának nagy kérdéseit.

Kifejtette: a magyar-japán kapcsolatok különlegesek, "van lelki tartalmuk is".

Felidézte, hogy 1990-ben ott volt a magyar Parlamentben, amikor át kellett alakítani Magyarországot, és a világ bizalmatlan volt, hogy sikerül-e. Volt azonban egy ország, amelyben "egy percnyi bizalmatlanság sem volt": Japán, amely nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott Magyarországra és segített, hogy az ország ezt a nehéz időszakot túl tudja élni – emlékeztetett. Hozzátette: a magyarok erre emlékeznek és hálásak ezért.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak", mert "a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi", a japán kultúrát pedig egyedinek és megismételhetetlenek tartjuk.

A kormányfő üdvözölte, hogy 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken – közülük 400-an orvostanhallgatók –, és – mondta – a magyar állam 100 ösztöndíjat biztosít, hogy japán fiatalok jöjjenek Magyarországra tanulni.

Kitért arra: értjük az észak-koreai nukleáris fenyegetés súlyát, átérezzük Japán biztonságára gyakorolt hatását. Magyarország rendíthetetlenül az észak-koreai nukleáris leszerelést követeli, és megbízható partnere Japánnak a térség békéjének megőrzésében – közölte.

Orbán Viktor elmondta:

van egy terület, amelyen éles versenyben áll Japán és Magyarország, és bár ez egy békés verseny, fontos, hogy nekünk van előnyünk.

Ez az olimpiai aranyak begyűjtésének versenye, és Magyarország sok sikert kíván a tokiói olimpiához, de annyi aranyérmet szeretnénk ott gyűjteni, hogy Japán ne érjen utol bennünket ebben a versenyben – fogalmazott.

A miniszterelnök budapesti látogatásra hívta japán partnerét.

1990 óta nem volt japán miniszterelnök Magyarországon, és jó lenne, ha együtt ünnepelhetnék ott a két nép barátságát

- mondta.

Abe Sindzó közölte: Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal és az ország törekvéseit korszerű technológiával, magas hozzáadott értékkel rendelkező iparágak ösztönzésére.

Kifejtette: Magyarország és Japán hagyományosan jó baráti kapcsolatokat ápol, főleg a kulturális és tudományos tevékenységek révén, és a közép-európai rendszerváltozás óta eltelt 30 év alatt a két ország gazdasági kapcsolatai is jelentősen fejlődtek, Japán a legnagyobb ázsiai befektető lett Magyarországon.

Közölte:

a találkozón Orbán Viktorral – aki hosszú idő óta stabilan kormányoz – egyetértettek, hogy még szorosabban együttműködnek.

Japán szeretné megerősíteni az együttműködést a tudomány és technológia területén is, és e tekintetben a visegrádi csoport tagjaival is szorosabbra fűzné a kapcsolatait – mondta. Hozzáfűzte: ösztönzik a kapcsolatok építését az oktatás, a kultúra és a sport területén is.

A japán kormányfő kiemelte: megvitatták az ázsiai és az európai helyzetet, és azt kérte magyar partnerétől, hogy országa hídszerepet töltsön be a két kontinens között.

Az észak-koreai helyzetet illetően megerősítette, hogy szorosan együttműködnek az ország teljes nukleáris leszereléséért.

Üdvözölte, hogy éppen a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóján került sor a magyar miniszterelnök tokiói látogatására.

A sajtótájékoztató előtt egyezményt írtak alá a Stipendium Hungaricum megállapodás meghosszabbításáról, valamint magyar vendégoktatói pozíció létesítéséről a Josai Nemzetközi Egyetemen, továbbá exporthitel-biztosítói együttműködési megállapodást is aláírtak.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Miközben "lelkizik" őfőizé, a csicskái elvégzik a piszkos melót, azaz a parlamentiség utolsó szikráját is megbuzerálják rossz ragozással annak az utasítására, aki hosszú idő óta stabilan kormányoz igy, úgy, amúgy kinyírva ellenfeleit
.
---- A Fidesz egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját
.
444.hu/2019/12/06/a-fidesz-egy-modositassal-sajat-maga-szabna-meg-az-ellenzeki-partok-strukturajat
.---------------------------------------------
www.parlament.hu/irom41/08042/08042.pdf
.
Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP) Határozati javaslat címe: Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat módosításáról Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 28. §-ának (4) bekezdése alapján „az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat módosításáról” címmel a mellékelt határozati javaslatot kívánom benyújtani.""""
.
És még van 3 évük a jogállam morzsáinak lebontására!!!
Nessy
Most már csak a marslakókkal nincs "lelki közösségünk"! Ahol jár ott mindenkivel! Ha a türköknél, akkor azokkal, ha azerbajdzsánban, azokkal, ha Erdogannal találkozik azzal,és így tovább, és így tovább! Most már az lesz érdekes, ha az űrállomáson találkozunk valamivel, valakivel.
Sziszifusz
Szerintem, ez a hízelgő stílus, általában nem a magyar emberek jellemzője. Annál inkább, a szélhámos, vásári lókupecek tulajdonsága , amikor a girhes gebéjüket, csodás paripaként kínálják megvételre.
volvós
...és orbán csendesen - dolga végeztével - elhagyta az ov(r)ális szobát, kezében a papírtörlővel.
CsipkeRózsa
Miben nyilvánul meg ez a lelki kapcsolat?
Nessy
@CsipkeRózsa: Feltételezem, nem a kereszténységben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok