Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a "halálzónák" – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, amely a témában az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye.

A cápákat, a tonhalat, a marlint és más nagy testű halakat különösen nagy veszély fenyegeti, mivel sok ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott – írja a The Guardian online kiadása.

Jönnek a "halálzónák": óriási katasztrófa felé közelednek a tengereink

A szinte teljesen oxigénmentes, úgynevezett halálzónák kiterjedése megnégyszereződött az elmúlt fél évszázadban. Az 1960-as években azonosított 45-ről legalább 700-ra emelkedett azoknak a területeknek a száma, ahol veszélyesen alacsony az oxigén koncentrációja.

Az IUCN szombaton mutatta be kutatásának eredményeit az ENSZ madridi klímakonferenciáján.

Grethel Aguilar, a szervezet igazgatója azt szeretné, ha az óceánok egészsége a tárgyalások kulcskérdése lenne.

"Ahogy a melegedő óceánokból eltűnik az oxigén, a tengeri élet kényes egyensúlya megbomlik. A halászokat és a partvidéki közösségeket érő károk miatt életbe vágó fontosságúak a konferencia döntései"

- mondta a lapnak.

Minden halnak szüksége van oxigénre, ám a nagyobb testű fajokat még inkább sújtja az oxigénhiány, nekik ugyanis sokkal nagyobb az oxigénigényük. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az oxigénhiány a felszín és a sekélyebb halászati zónák közelébe kényszeríti őket, ahol a halászhálók várnak rájuk.

Az óceánok egyes területein természettől fogva kevesebb az oxigén, ezeket még inkább sújtja a felmelegedés.

Egyes fajok – medúzák, tintahalak és tengeri mikrobák – a halak rovására szaporodásnak indulnak, mert jól viselik az oxigénhiányt, ezzel felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát.

Az óceánokat már most is túlhalásszák, egyre több műanyagszemét és más szennyezők kerülnek a vizekbe. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a tengerek mintegy 26 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, mivel felveszik a légköri szén-dioxid-többletet.

Az alacsony oxigénkoncentráció szintén összefügg a globális felmelegedéssel, mivel a melegebb víz kevesebb oxigén vesz fel.

Az évszázad végére az óceánok oxigéntartalmuk 3-4 százalékát veszíthetik el a becslések szerint, ám a felszín közelében, ahol a fajok sokasága él, sokkal erőteljesebb lehet a hatás.

Az intenzív földművelés is jelentős szerepet játszik: a műtrágya-többletet a víz kimossa a földből, a folyókba és a tengerekbe kerül, ami algavirágzáshoz vezet. Az algák lebomlása szintén oxigénhiányt okoz.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Milyen beszédes, hogy egy olyan téma, ami ha nem lenne az emberiség kirívó problémája, akkor is a képviselete egy nemes ügy és egyeseknek milyen fájdalmat okoz a természetvédelem. Szerintem egy átlag fideszes sem gondolja, hogy egy természetvédő a sátán. Ez csak a kormánypropaganda és a napi 12 órában bérelt prostituáltjaik ügye.

Persze az ingerküszöbük is már. Ahol nincs migráns ott év százmilliárdokból migránsokat látnak. Ahol a tengerekből már pusztulnak ki az élőlények az oxigigénhiánytól ott meg nincs semmi látnivaló.

Értem, hogy egyesek a munkájukat végzik, de jó nagy csótánynak kell ehhez lenni azért. biztos a szart is megeszik, ha az a parancs...:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
áhá...megvan a megfejtés! eddig szidtuk a gonosz japókat, hogy azokat az aranyos bálnácskákat leöldösik, és megzabálják...
Pedig nem is olyan gonoszok a japók, inkább állatvédők...megkímélik ezeket a szerencséten állatokat az oxigénhiány miatti fulladástól...tehát végeredményben megmentik a szenvedéstől a nagyhalakat

Még az emberiséget kellene valami okosságal rávenni, hogy lassabban fogyasszák az oxigént. Azért nagyon nem mindegy, hogy majd nyolcmilliárd oxigénfogyasztó ember hányoszor vesz levegőt percenként.
Szeparepa2
Kipusztulások ismétlődnek, ciklikusan vannak... és nem a Mátrai Erőmű miatt... hanem ilyen Föld ökoszisztémája...
csak úgy....
@Shikari: a te periódusaidról beszélj tibim! szerintem már a föld is leszarja a semmit tévö pofádat és egyszer csak pukk, kiokádja magából az éhenkórász,ütödött hülyegyereket...
SystemError
@Szeparepa2: Ez így van..., csak nem tudjuk, hogy ez ciklikus vagy gerjesztett. Amúgy valóban a földben is megfigyelhető évgyűrűk vannak a talaj rétegeiben, amiből jól látszik, hogy x tízezer évente "szabályosan" bekövetkező korszakok váltogatják egymást. Mondjuk ettől még nem kell rátenni két lapáttal, de gondolom ezt te sem gondolod így.
Jozefina
@SystemError: A tengerparti országokból előbb-utóbb elindul a bevándorlás a szárazföld beseje felé. mert a parti részeket elönti a tenger. Ráadásul, ha egy szakma, ez esetben a halászat és az arra épülő ipar lassan leépül. És miután nem lesz munkájuk ők is el fognak indulni!!! Ők sem vannak kevesen!!!
Az oxigént a szárazföld állítja elő javarészt a hatalmas (még) őserdők, stb. Viszont a légszennyézés és ennek kapcsán a mátrai erőmű is ludas egy hangyányit!!!
SystemError
@Jozefina: Ebből is látszik, hogy a fidesznek a valódi célja nem a migráció megállítása, tehát ezen "klíma" ügyek támogatása. Igazából úgy kell nekik már a migráns, mint egy falat kenyér! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2021. January 17., 14:28
Kisiklott egy tehervonat Murakeresztúron
Itthon - 2021. January 17., 09:50
Meghalt Sas József