Két nappal az előrehozott brit parlamenti választások előtt "abszolút nem" tekinthető eldöntött ténynek, hogy a kormányzó Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat – mondta keddi kampányrendezvényén Boris Johnson brit miniszterelnök.

Finisben a brit kampány – Boris Johnsonnak áll a zászló

A harmadik legnagyobb országos párt, a Liberális Demokraták vezetője nem sokkal korábbi kampánygyűlésén a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokkal szembeni ellenségeskedés szításával vádolta Johnsont.

Boris Johnson a közép-angliai Staffordshire megyében, a JCB multinacionális erőgépgyártó konglomerátum központi üzemében tartott kampánygyűlést kedd délután. A JCB elnöke a Konzervatív Párt egyik legnagyobb pénzügyi támogatója és a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) szószólója.

Johnsont a gyűlésen a sajtó arról kérdezte, hogy "lefutottnak" tekinthető-e a választás, tekintettel arra, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának egészségügyi miniszterjelöltje, Jonathan Ashworth egy kiszivárgott hangfelvételen maga is elismerte, hogy Jeremy Corbynnak, a Labour vezetőjének "gyászosak" a győzelmi esélyei.

Boris Johnson azonban kijelentette: "abszolút nem" magától értetődő, hogy a Konzervatív Párt – amely eddig kisebbségben kormányzott – többséget szerez a csütörtöki választáson.

A miniszterelnök szerint "nagyon szoros a küzdelem", a konzervatívoknak minden szavazatra szükségük van, mivel a konzervatív többség egyetlen lehetséges matematikai alternatívája az, hogy az új parlamentben sem lesz egyértelmű többsége senkinek.

Johnson szerint egy ilyen helyzetben Jeremy Corbyn és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és határozottan Brexit-ellenes Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője koalícióra lépne és megakadályozná a Brexit végrehajtását.

A brit miniszterelnök szerint ennek "politikai és gazdasági katasztrófa" lenne a következménye.

Jeremy Corbyn a keddi brit sajtóban megjelent bizalmas konzervatív párti értékelések szerint is sokkal közelebb áll ahhoz, hogy a csütörtöki választás után ő legyen a miniszterelnök, mint ahogy azt a választók gondolják.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilaphoz eljutott a párt egy belső, szombati keltezésű leirata, amely szerint a közvélemény "súlyos mértékben alábecsüli" egy olyan kormánykoalíció esélyét, amelynek élén miniszterelnökként a Munkáspárt vezetője áll.

A dokumentum szerint ehhez magának a Munkáspártnak nem is kell növelnie alsóházi mandátumainak számát, elég az is, ha a Liberális Demokraták, az SNP és még néhány kisebb párt összesen 12 új képviselői helyet szerez a csütörtöki választáson.

A leirat szerint a legnagyobb kockázatot a Konzervatív Párt szempontjából éppen az a tory szavazótáboron belül általánossá vált vélekedés jelenti, hogy a konzervatívok nagy valószínűséggel kényelmes többséget szereznek a választáson.

A legfrissebb felmérések átlaga szerint a Konzervatív Párt 11 százalékpontos támogatottsági előnnyel vezet a Munkáspárt előtt. Ez valóban kényelmes, 46 fős abszolút többséget jelentene a toryknak a többi alsóházi frakció összlétszáma felett.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője pártjának keddi kampánygyűlésén megerősítette: aki a Liberális Demokratákra szavaz, arra szavaz, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Swinson szerint a miniszterelnök ugyanakkor "hazugságot hazugságra halmoz", főleg akkor, amikor a 3 millió külföldi EU-állampolgárnak megszerzett jogosultságaik további garantálását ígéri. Az elmúlt napok "odavetett, célzott megjegyzései" azonban láthatóvá tették Johnson igazi arcát, azt, hogy a kormányfő valójában ellenségnek tekinti az uniós társállamok Nagy-Britanniában élő polgárait – mondta a liberálisok miniszterelnök-jelöltje.

Jo Swinson konkrétumokat nem említett. Boris Johnson azonban a konzervatívok által tervezett bevándorlási szigorítások indokai között – az Európai Unióban érvényes szabad mozgásra utalva – az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből, és a szakképesítés nélküli külföldi EU-állampolgárok bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

Hozzátette: az EU-ból nagy számban érkezők jelenleg hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát, és ez teljesen ellenőrizhetetlen helyzetet teremt.

(Kép: MTI/AP/AFP/Ben Stansall)

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fahrenheit451
Szegény angolok...
Ki szavaz egy ilyen ránézésre... (most inkább ignorálom a magam véleményét)
És én is majdnem kimentem dolgozni, de depressziós lettem közöttük.
Pedig végig sütött a nap - az egész angli történelmében még nem sütött annyit a nap, mint amikor én ott voltam.
Csak addig sütött a nap, amíg én ott voltam. miután eljöttem, beborult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok