Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte az amerikai belpolitikába történő orosz beavatkozással kapcsolatos állításokat.

Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Moszkva ne avatkozzon bele a jövő évi amerikai választásokba – olvasható a Fehér Ház közleményében, amelyet azt követően tettek közzé, hogy kedden délután az elnök a Fehér Házban fogadta az orosz minisztert.

A közlemény szerint

az amerikai elnök arra is felszólította Oroszországot, hogy mielőbb oldja meg konfliktusát Ukrajnával.

Az Ovális Irodában tartott és a sajtónyilvánosságot kizáró megbeszélésen Donald Trump biztosította Szergej Lavrovot afelől, hogy kormányzata támogatja a nemcsak Oroszországot, hanem Kínát is magában foglaló globális fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat.

Az orosz külügyminiszter néhány órával korábban amerikai kollégájával folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Mike Pompeo szintén felvetette mind az amerikai választásokba történő esetleges orosz beavatkozást, mind az ukrajnai konfliktust, továbbá kifejtette az amerikai álláspontot a fegyverzetkorlátozási tárgyalások kérdéséről is.

Az amerikai diplomácia irányítója a közös sajtókonferencián

megfelelő lépéseket helyezett kilátásba a jövő évi amerikai választások sérthetetlenségének biztosítása érdekében, mint fogalmazott, bármely ország részéről érkezzék is a fenyegetés.

Pompeo leszögezte:

egyértelműen közöltem elvárásainkat Oroszországgal szemben.

Trump figyelmeztette Moszkvát, hogy ne avatkozzon bele a következő amerikai választásokba

Lavrov azonnal visszautasította a feltételezést, és megalapozatlannak nevezte az amerikai belpolitikába történő orosz beavatkozással kapcsolatos állításokat. Megismételte a korábban már többször is hangoztatott orosz álláspontot, miszerint Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választásokba. Egy, az amerikai szenátushoz eljutott jelentés ugyanakkor azt taglalta, hogy az Egyesült Államok Facebook-felhasználóinak több mint felét elérték a 2016-os elnökválasztási kampány során a közösségi oldalon elhelyezett, orosz vonalon finanszírozott hirdetések.

Lavrov a sajtókonferencián elmondta azt is, hogy Moszkva nyilvánosságra akarta hozni a Washingtonnal folytatott kommunikációk szövegét, hogy így is tisztázza magát a vádak alól, de az amerikai kormányzat ezt megakadályozta.

A fegyverzetkorlátozás ügyében a Pompeo-Lavrov sajtókonferencián kiderült:

míg az Egyesült Államok csak Kína bevonását szeretné a globális fegyverzetkorlátozási tárgyalásokba, addig az orosz külügyminiszter felvetette az Egyesült Királyság és Franciaország bevonását is.

A Fehér Ház közleménye ez utóbbi, orosz javaslatról nem tett említést.

Cikk- és címlapkép. MTI/AP/Gerald Herbert

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Ez csak kollektív ökölrázás...ha ez megvolt, akkor kérnek egy kávét, mindenki megnyugodhat.
(persze a háttérben vadul dolgoznak a hekkerek, nekeik egy percnyi pihenő sincs)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.