Köszönetet mondott Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton azoknak, akik korábbi pártrokonszenvükkel szakítva, először szavaztak a konzervatívokra a csütörtökön tartott parlamenti választáson.

Boris Johnson köszönetet mondott azoknak, akik először voksoltak a konzervatívokra
Fotó: Facebook/Boris Johnson

A kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A konzervatívok olyan választókerületekben is győztek, amelyek eddig évtizedeken át a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt bevehetetlen erősségeinek számítottak.

Ezek közé tartozik az északkelet-angliai Sedgefield, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök egykori választókerülete, ahol a csütörtöki választáson szintén konzervatív jelölt győzött.

Blair a Munkáspárt eddigi legsikeresebb miniszterelnöke volt, aki a Labour történetében máig érvényes rekordot döntve három parlamenti választást nyert meg egymás után, és 1983-tól 2007-ig volt Sedgefield alsóházi képviselője.

Sedgefieldnek 1935 óta, egészen a csütörtöki választásig, folyamatosan munkáspárti képviselője volt a londoni alsóházban, a mostani választáson azonban a konzervatív jelölt, Paul Howell jelentős előnnyel legyőzte Phil Wilson eddigi munkáspárti képviselőt.

Johnson szombat délután itt tett jelképes jelentőségű látogatást, és az egybegyűlt aktivisták előtt tartott beszédében kijelentette:

köszönet illeti azokat, akik szakítottak az előző nemzedékek szavazási szokásaival, és ezúttal a konzervatívokat támogatták.

Hozzátette: a konzervatív párti kormány "meghálálja a bizalmat", és ennek jeleként azonnal hozzákezd az elsődleges feladathoz, vagyis a Brexit-folyamat végigviteléhez.

A brit miniszterelnök megerősítette, hogy még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás – amelyet az előző parlament nem ratifikált –, és a Brexit jelenleg érvényes január 31-i határnapján az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Johnson kijelentette, hogy a Brexit-megállapodás támogatottsága a többségbe került konzervatív frakción belül "száz százalékos".

Hozzátette: az elsődleges feladatok közé tartozik "az Egyesült Királyság tényleges egyesítése" is a Brexit-viták és a választási küzdelem után.

A választás után azonban szinte azonnal ismét felizzott a konfliktus a skót és a brit kormány között a skóciai függetlenségi népszavazás ügyében.

A választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a Brexitet határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) igen jól szerepelt: a skóciai szavazatok 45 százalékát szerezte meg, 8,1 százalékponttal többet, mint az előző választáson, és frakciólétszáma a londoni alsóházban 13 fővel 48-ra emelkedett.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a választás eredményét értékelő rövid edinburghi felszólalásában kijelentette: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Boris Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból, mivel a parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni.

Surgeon közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi annak a jogi mechanizmusnak az előkészítését, amely az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés hatáskörét a skót parlamentre ruházza át.

A Downing Street azonban nem sokkal később közleményben szögezte le, hogy Boris Johnson kormánya semmiképpen nem járul hozzá egy újabb skót függetlenségi népszavazás megtartásához.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Asszem Borisz Johnson napokig sodródik az örömködőkkel, mert amúgy foggalma sincs, mi történt az angol néppel?
Talán gyógyír az előző min.elnöknő sebeire(is) hogy a szavazók végre valagba rúgták az a kötekedő eszement hátramozdító munkáspárti elnököt.

Amíg nincs kint az unijóból Anglia, addig résen kell lennie Jonhsonnak, mert számtalan banánhéj lapul ajárdán
human
Mintha hasonlóság lenne a mostani angol szavazás és a 2010-es "fülkeforrdalom" között. Nálunk is volt egy hatalmas kiábrándulás (jogosan) az mszp-ből és sok mszp szavazó vagy nem szavazott vagy átszavazott a fideszre.
Az angolok is kábrándultak a maguk mszp-jéből és büntetni akarnak. Idővel majd rájönnek, hogy Boris pont úgy átverte őket, mint Orbán átverte azokat akik elszámoltatást vártak 2010 után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.