Ha a szenátusban fel is mentik Donald Trumpot ez nem jelenti a demokraták kudarcát – vélekedett Adam Schiff, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője az amerikai elnök ellen indítandó impeachment-eljárás szenátusi szakaszáról az ABC televíziónak adott interjújában vasárnap.

Adam Schiff: ha a szenátusban fel is mentik Trumpot, ez nem jelenti a demokraták kudarcát

Fotó: Alex Wong / Getty Images

Az ABC televízió Ez a hét című, szokásos heti politikai vitaműsorában Adam Schiff úgy fogalmazott Trump elemzők szerint várható szenátusi felmentéséről, hogy: "nem, ez nem kudarc, legalábbis a képviselőház alkotmányos kötelezettsége tekintetében nem kudarc".

A műsorvezető emlékeztette a kaliforniai politikust arra, hogy márciusban még azt nyilatkozta, habozik a "végül is kudarcot valló impeachment" elindításán, mert "a legrosszabb, ami történhet, hogy kitesszük az országot egy kudarcos impeachment traumájának".

Adam Schiff elismerte korábbi álláspontját, de azt hangoztatta: végül meggyőzte őt e lépésről az, hogy kiderült, Donald Trump már elnökjelöltsége, majd elnöksége idején is külföldi hatalmat kívánt igénybe venni a választások eredményének befolyásolásához. Schiff azt állította, a végső lökést az adta meg számára, hogy Trump egy nappal Robert Muelle különleges ügyész – a 2016-os elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásokról tartott – képviselőházi meghallgatása után beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. "Számomra ez azt üzente, hogy ez az elnök azt hiszi, a törvények felett áll, és senkinek nem tartozik elszámolással" – mondta Schiff.

A Trump és Zelenszkij közötti telefonbeszélgetésről egy névtelen kiszivárogtató által először éppen a demokrata párti Adam Schiff munkatársaihoz eljuttatott információ nyomán indított vizsgálatot a demokrata többségű képviselőház három bizottsága. A telefonbeszélgetésben ugyanis az amerikai elnök felvetette, hogy Kijev vizsgálatot indíttathatna Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és volt alelnök, valamint a fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokraták ennek nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy Trump a vizsgálat megindításához kötötte a kongresszus által Ukrajnának megszavazott katonai segélyt, amelynek átutalását ezért késleltette. A napokban a Fehér Ház költségvetési irodájának közleményéből kiderült, hogy a korábbi években is általános gyakorlat volt a segély átutalásának késleltetése.

A demokratáknak 36 fős többségük van a képviselőházban, és elemzők szerint a héten tartandó voksoláson bizonyosan megszavazzák az igazságügyi bizottság által megfogalmazott két vádpontot az elnök ellen, s ezzel megindítják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment).

A héten nyilvánosságra került információk szerint a Demokrata Párt politikusait és híveit is megosztja az impeachment-eljárás. A Fox televízió a héten mutatott be egy virginiai demokrata párti gyűlésen készült videót, amelyen az egyik aktivista határozottan elutasítja az eljárás megindítását.

Szombaton Jeff Van Drew, New Jersey-i demokrata párti képviselő bejelentette: az impeachment ellen szavaz majd, és pártot is vált: a demokratáktól a republikánusokhoz igazol. Drew pénteken a Fehér Házban Donald Trump vendége volt, majd az elnök vasárnap a Twitteren meg is köszönte az álláspontját.

"Köszönöm a tisztességét, Jeff! Minden demokrata párti tudja, hogy igaza van, de önnel ellentétben egyikük sem legény a talpán, hogy kimondja ezt" – írta a mikroblogon Trump.

Collin Peterson, minnesotai demokrata párti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke szombaton megerősítette a Breitbart című jobboldali portálnak, hogy az impeachment-eljárás ellen szavaz. A The Globe című floridai lapnak pedig Peterson azt nyilatkozta: tudomása szerint még legalább öt demokrata párti képviselő lesz, aki nem szavazza meg az impeachmentet.

MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A kommunista demokraták kudarcot kudarcra halmoznak! Amíg a bankárok ilyen nagyokat nyerítenek a tőzsdén Trump jóvoltából, addig nem nagy jövöt jósolok a kívül zöld, belül vörös, bevándorláspárti "demokratikusoknak".
ittott
@verőce21: demokraták kudarcot kudarcra halmoznak! Amíg a bankárok ilyen nagyokat nyerítenek a tőzsdén Trump jóvoltából, addig minden spekuláns Trumpot támogatja. (így helyes a szöveg. minden párt körül vannak élősködők)
ómió
Naná! Csak, hogy nem hazudtak átütően!
jesz
Micsoda adóbevétele lehet az USA-nak, hogy ezt a hatalmas hivatalnoksereget el tudja tartani. Hasznot nem hoznak, csak a gyűlölködés, károkozás..az megy nagyban..

és mégis...az USA köszöni jól van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok