Megszavazta új alapszabályát szombaton a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga a milánói pártkongresszuson, ahol az eddigi Északi Liga végérvényesen Ligára változtatta elnevezését, országos szintűvé alakította át saját pártszervezetét, valamint a színét is zöldről kékre változtatta.

"Keresztelőnek számított a kongresszus, olyan mozgalmat indítottunk útjára, amely Olaszországot újra naggyá akarja tenni a világban!"- nyilatkozta Matteo Salvini, hozzátéve, hogy pártja a "történelmi igazság oldalán áll".

A pártkongresszuson a mintegy ötszáz küldött kézfeltartással szavazta meg a párt új alapszabályát.

Salvini új mozgalmat indított el, "senki nem fogja tudni megállítani őket"

Salvini beszédében kijelentette, a Ligának nem elegendő az olaszországi tartományokban a következő hónapokban esedékes választások megnyerése: "kulturális forradalmat vezetünk, amely a diktatúrára szabadsággal, a múltra a jövővel, a haragra mosollyal válaszol". Matteo Salvini az úgynevezett Hering-mozgalomra utalt, amely november közepe óta utcai tüntetéseken tiltakozik a Salvini vezette jobboldallal szemben. Salvini szerint tüntetni mindenkinek joga van, de a Heringek "nem valamiért, hanem valakivel szemben" vonulnak utcára, miközben a Liga megmozdulásai szerinte javaslatokat és kezdeményezéseket képviselnek.

A Liga vezetője bejelentette, hogy a párt következő nagy rendezvénye Maranellóban lesz január 18-án, majdnem egy héttel az Emilia Romagnában soros tartományi választások előtt és két nappal a parlament mentelmi bizottsága döntése előtt Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról. Ezt az ügyészség kérelmezte a Gregoretti, a parti őrség hajójának ügyében, amelyet 131 migránssal a fedélzetén a volt belügyminiszter Salvini júliusban nem engedett kikötni. Az ügyészség többek között a migránsok személyi szabadságának korlátozása miatt akar eljárni Salvinivel szemben.

"Politikai perről" beszélt a Liga vezetője, szégyennek nevezve, hogy azt akarják bíróság elé állítani, aki "a határokat, a biztonságot, az olaszok becsületét és méltóságát védi". Hozzátette: senki sem fogja tudni megállítani a Ligát.

Matteo Salvini kezében egy nápolyi kézműves betlehemmel érkezett meg a kongresszus helyszínére: ezzel Salvini a karácsonyi hagyományok jelentőségét kívánta hangsúlyozni, miután egy délolasz iskola igazgatója bejelentette, nem állítanak betlehemet az intézmény nem keresztény tanulóira tekintettel.

A Liga kongresszusa átalakította az Umberto Bossi által alapított párt szerkezetét. Módosították az 1991-es alapszabályzatot, és az eddigi lumbárd zöldről kékre változtatták a párt hivatalos színét is: a kék eddig a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az "azzurrik" színének számított és a mérsékelt politikát képviselte.

A beteg Umberto Bossi is részt vett a milánói párteseményen, ahol a Liga örökös tiszteletbeli elnökének nevezték ki. "Ez nem temetés, a párt átalakulása elkerülhetetlen volt" – jelentette ki Bossi.

Az Északi Liga vezetését Matteo Salvini 2013-ban vette át, amikor a párt 4 százalékon állt, a 2018-as parlamenti választásokra 17 százalék, majd a 2019-es európai parlamenti választásokra 34 százalék fölé emelte a párt támogatottságát, amivel a Liga a legnagyobb olasz politikai erő lett. Olasz sajtókommentárok szerint Matteo Salvini az egykori "szakadár" pártot végérvényesen szuverenista és országos erővé alakította át. Igaz, az új alapszabály első pontjából nem törölték ki a még Bossi által meghirdetett Padánia (Észak-Olaszország)-köztársaság megalakítását.

Az Északi Liga jogilag nem szűnt meg teljesen: Bossi egykori pártjának ugyanis vissza kell fizetnie az államnak 49 millió eurót, amelyet illegális pártfinanszírozással szerzett meg. Elemzők rámutattak, hogy a pártátalakításra a terhes pénzügyi örökségtől való megszabadulás miatt is szükség volt.

(MTI)

(Fotó: DIRK WAEM/BELGA/AFP)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@Shikari: Ábrándozz csak nyugodtan!:-)))))))))))))) Egy közönsées macskazabáló nem fog semmit sem csinálni. Éli a maga kis világát...!:-)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
@Shikari: Ne is várj semmit, ez a pojáca csak a saját pecsenyéjét sütögeti, -este ágában sincs valmit csinálni. Jellegzetes digó mentalitás!
nevemnick
Duce megint dörgölőzni fog, aztán mint mindig, szépen kihátrál, mert a ,,juniós" pénz (a maradék) is kell neki. :D
Pálinkás Pál
@fideszes gyökér: Ugyan magyarázd el nekem,miért is náci ,aki nem akarja ezt az afrikai söpredéket Európában!!! Hallgatnám az érveidet...és ne emlegess emberi jogokat,mert az csak embereket illet meg!!!
SystemError
Sértődött és elűzött nácik majd mi megmutatjuk pártja... Mindegyik náci párt ilyen, mert elmebeteg, komplexusos az összes!

Biztos majd a fél világ csatlakozni akar..:) és nem ugyanaz a pár közönséges majom szimpla túléléséről szól. Kikkel is lehet számolni..:) Ütőképes Team lesz...:)
Clavigo
@Shikari: Te miről hadoválsz wc-kefe ?
silber13
@Shikari: Ábrándozz csak nyugodtan!:-)))))))))))))) Egy közönsées macskazabáló nem fog semmit sem csinálni. Éli a maga kis világát...!:-)))
silber13
@Pegero: Nem kel bántani őket! Elég, ha ehy hadihajó hullámai felborítják a hajójukat. Jó hideg a víz ilyenkor és messze a part!:-)))!
karma1
Hat hogyne, faszikam, mindent le fogtok soporni,... Jaaa,... Hulyegyerek, vedd mar eszre, hogy nincs annyi ujfasiszta meg nalatok se, akikkel egy nepes, zsir uj ;partot tudnal inditani. Nem a kovetoiddel van a problema, hanem a partod elveivel, ideologiajaval...Miert gondolod, hogy egy, mar joval regebben megszervezett, mukodo partnal jobb es utokepesebb lesz az uj? Azert, mert a szart szepen becsomagoljak sztaniolba, meg nem lesz jo szaloncukornak, hulyegyerek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.