Horvátország veszi át szerdától az Európai Unió soros elnökségét. A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában.

Mostantól Horvátország az EU elnöke

2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.

A horvát kormány december végén véglegesítette "Erős Európa egy kihívásokkal teli világban" mottójú elnökség programját, amelyben az unió kiegyensúlyozott, fenntartható és inkluzív növekedésének szorgalmazását tűzte ki célul. Emellett a horvát elnökség azon dolgozik majd, hogy tovább építse az Európai Uniót a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság elvei mentén. Ugyancsak prioritásnak tartja Zágráb a hatékony és hiteles bővítési politika folytatását, amely a stabilitást és a biztonságot hivatott megszilárdítani az európai kontinensen.

"Az egyenetlen gazdasági fejlődés, az éghajlatváltozás, a növekvő migráció, a dezinformáció terjedése és a növekvő populizmus mai világunk kihívásai. Polgáraink ezekre a problémákra jogosan várják a megoldást, amelyet azonban csak egy erős Európa adhat meg nekik. Ebben az egységben van a legnagyobb erőnk" – emelik ki a horvát elnökség honlapján.

A horvát elnökség alatt mielőbbi megállapodást kell elérni az EU következő hosszú távú költségvetésével kapcsolatban is.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő január 7-én Párizsban konzultál Emmanuel Macron francia elnökkel, majd két nappal később Charles Michel, az Európai Tanács elnöke érkezik Zágrábba. Január 10-én pedig az Európai Bizottság a horvát fővárosban tartja következő ülését.

Plenkovic ezután január 14-én mutatja be az Európai Parlamentben Horvátország soros EU-elnöki programját, majd január 16-án Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozik.

Az EU Tanácsának soros elnökségét előre meghatározott sorrendben látják el a tagállamok. A féléves elnöki periódusokat minden év júniusában és decemberében az Európai Tanács rendes ülései zárják le.

Kép: MTI/EPA/Antonio Bat

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Bizakodni lehet, Hernádit is elítélték.
Eladott Ország
Remélem, hogy a horvátok is olyan erőteljesen lépnek fel a korrupt Orbán kormány ellen, mint a finnek! Azaz az uniós támogatásokat a jogállamiság meglétéhez kell kötni! Ugyanis a csúti cigányt és bandáját a pénzen keresztül lehet megfogni, hogy ne tudják etetni az oligarcháit, vazallusait.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/67640405_2491111420951587_7042716105864904704_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ohc=jANSnzjYpT0AQmyTogivlRauRhK2HhwyL9WW7_4T4iLtzmGB4y9GUPEdw&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=656798c04353b2036b365fa43098a2ea&oe=5E6791A0
Nyírfa
Bizakodni lehet, Hernádit is elítélték.
cs.n.
Pár hete volt, hogy a horvát kormányzat méltatlankodott a fideszgyűléses fotón látható térkép miatt. Jó, hát lehet vízgereblyézésnek vagy esetleg fingreszelésnek is nevezni ezt, de azt mindenesetre előrejelzi, hogy a horvát EU-elnökség és a magyar kormány nem lesznek puszipajtási viszonyban.
Nyírfa
@cs.n.: Tényleg, a térképet már el is felejtettem. Pedig nagyon is sértő a szomszédainkra nézve.
lampa laz
Az elnökséget kezdhetnék mindjár a cigánybáró és purdéja náluk szerzett vagyonosodásával. Lehet, h hernáditól is érdekesebb dolgokra bukkannának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.