Az iraki parlament felszólította a kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének. Egyúttal érje el, hogy külföldi hadseregek ne használhassák Irak légterét, szárazföldi területeit, vizeit. Jelenleg hozzávetőleg 5000 amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban, az USA éppen azt tervezte, hogy ezt a kontingenst pár ezer fővel kiegészíti. Jelenleg 200 magyar katona is szolgál Irakban, Erbíl városában.

Az ország elhagyására szólítja fel az iraki parlament a külföldi csapatokat Kászim Szulejmáni bagdadi likvidálása után. Ez ebben a formában a magyar katonákra is vonatkozik, bár a határozatnak nincs kötelező érvénye – írja a HVG.

Irak hazaküldené a külföldi csapatokat, magyar katonák is tartózkodnak az országban

Az iraki miniszterelnöki hivatal által közreadott kép az iraki parlament rendkívüli üléséről Bagdadban 2020. január 5-én. Az iraki parlament megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot. A parlament rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az amerikai haderő két napja Bagdad közelében célzott csapással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát. Fotó: MTI/EPA/Iraki miniszterelnöki hivatal

Az iraki parlamenti képviselők vasárnap határozatot fogadtak el arról, hogy távozásra szólítják fel az országban állomásozó külföldi csapatokat. A bagdadi parlament egyúttal megtiltaná a szárazföld mellett az iraki légtér és tenger használatát is a külföldi katonáknak.

Minderről azt követően szavaztak, hogy az Egyesült Államok péntekre virradóra iraki földön likvidálta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmáni tábornokot.

A BBC szerint jelenleg mintegy 5000 amerikai katona tartózkodik Irakban. Ezek a csapatok annak a nemzetközi koalíciónak a részei, amely az Iszlám Állam elleni háború miatt van a közel-keleti országban. Ugyanakkor éppen az iraki képviselők parlamenti szavazása előtt jelentették be, hogy a koalíció felfüggesztette terrorellenes műveleteit Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson, mivel elsődleges feladata saját katonáinak védelme. Ugyanakkor szóvivőjük hangsúlyozta, hogy néhány műveletet még önvédelmi célból végrehajtanak majd.

A külföldi katonák sorsa érinti a magyar csapatot is.

A Demokratikus Koalíció már kezdeményezte a Honvédelmi Bizottság összehívását, mivel az iraki misszióhoz Magyarország 200 katonával járult hozzá, ők jelenleg is Erbílben teljesítenek szolgálatot.

Az iraki parlament vasárnapi határozata mellett a konfliktus két főszereplője sem volt szótlan vasárnap – írja a 24.hu.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség egyre inkább növekszik.

Donald Trump elnök például csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha válaszcsapást mérne amerikaiakra Szulejmáni meggyilkolása miatt.

Trump 52 helyszín célbevételéről írt a Twitteren.

Az iráni miniszterek is sorra szólalnak meg, egyikük háborús bűnnek tartaná Trump ígéretének esetleges végrehajtását, másikuk pedig egyenesen „öltönybe bújt terroristának” nevezte.

Forrás: HVG, 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
És most erre az ultranáci ámerik mit fog lépni ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.