Az iráni hatóságok egyelőre nem akarják átadni a szerdán lezuhant ukrán Boeing 737-es repülőgép fekete dobozát. Közben az ukrán külügyminisztérium törölte a Twitter-oldaláról azt a korábbi üzenetet, amelyben balesetnek nevezik az incidenst. A jordán sajtó szerint a gépet az iráni légvédelem lőhette le tévedésből. A katasztrófa után már cáfolták a lelövésről szóló híresztelést, azonban egyre több esemény kérdőjelezi meg a technikai meghibásodás lehetőségét. A tragédiát senki sem élte túl. 

Kijev már nem egyértelmű balesetről beszél, mindeközben Irán nem akarja átadni a lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát a Boeingnek

Mentőegységek tagjai dolgoznak a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép balesetének helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az első iráni hírek és a hivatalos tájékoztatás szerint a gép tragédiáját meghibásodás okozhatta, nem sokkal azután, hogy felszállt a teheráni Khomeini Imám repülőtérről, ahonnan Kijevbe tartott. Az ukrán fél azonban egyre határozottabban utasítja el az ezzel kapcsolatos gyors állásfoglalást. A légitársaság vitatja, hogy technikai oka vagy pilótahiba lett volna a tragédia oka, és az ukrán kormány hivatalos oldaláról is levettek egy anyagot, amelyben balesetnek nevezik a történteket.

A fekete dobozok megvannak, Irán azonban előre kijelentette, hogy nem adja azokat át az ukrán félnek.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az ország légügyi szervei az átadás jogszerűségét vitatják-e, ám a döntés erősíti a gyanút, hogy a repülőgépet a siita állam saját légvédelme lőtte le, tévedésből, abban a hitben, hogy egy amerikai vadászrepülőgépről van szó

– írja a The Guardian.

Az ukrán külügyminisztérium törölte a Twitter-oldaláról azt az üzenetet, amelyben balesetnek nevezik az incidenst.

Egy erről szóló újságírói kérdésre Olekszij Honcsaruk ukrán külügyminiszter nem volt hajlandó kizárni annak a lehetőségét, hogy támadás történt, de óvott a spekulatív következtetések levonásától.

Olekszij Honcsaruk szerdai sajtótájékoztatóján azt is mondta, korábban nem volt alapja annak, hogy megtiltsák a polgári légi járatok repülését Irán légterében, annak ellenére sem, hogy feszült a helyzet a térségben. Az ukrán kormányfő közölte, hogy ukrán szakértőket küldenek Iránba a repülőgép katasztrófájának felderítéséhez.

A jordániai al-Hadath lap bejegyzése arról ír, hogy a gépet az iráni légvédelem lőtte le tévedésből. Az Unian által továbbított értesülést egyelőre senki sem erősítette meg és nem kommentálta. A MAU elnöke ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a légitársaság nem kapott olyan tájékoztatást, hogy Teherán vagy Irán légterében bármiféle korlátozással, biztonsági kockázattal kellene számolni.

Ahogy korábban megírtuk, a MAU ukrán légitársaság Teheránnál lezuhant járatának nincs túlélője, minden utas és a teljes személyzet is életét vesztette a katasztrófában.

Forrás: Index, Blikk, vg.hu, MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
luiz
Hogy viktorunk nem bír arra repkedni
ómió
Előbb majd hamisít egyet, amit átadhat!
Eriksson
Akkor hogy is van ez?
"Bár napvilágot láttak olyan hírek is, hogy az iráni légvédelem tévedésből lelőtte a gépet, erről nincs szó, a helyi ukrán nagykövetség tájékoztatása szerint motorhiba okozta a tragédiát."
24.hu/kulfold/2020/01/08/ukran-utasszallito-iran-lezuhant-video/?fbclid=IwAR3P9MmlWdSx0PPpx8n72nvSYjV1syxpiDZl-cTOJ7faFDLiFObYfqmFjxg
csak úgy....
@Eriksson: neked ez túl bonyolult,kérdezösködj a helyszínen meg az ukrán külügyminisztériumba...
fahrenheit451
Mit művel, Kijev?
Jön a "biztos elromlott" dumával, egy súlyos konfliktus idején, amikor Irán bosszúért kiállt?
Még le sem zuhant a gép, de ők már tudják, hogy elromlott; meg felhívják a világ lakosságának figyelmét arra, hogy ne hozakodjanak elő alaptalan összeesküvés-elméletekkel.
Ez mire volt jó?
Tényleg kezd megőrülni az egész világ?

Irán nem adja ki a feketedobozt, és itt van ez a videó: hvg.hu/tudomany/20200109_iranban_lelott_ukran_repulogep_video_raketa?s=hk

A buta bunkó arabokra (meteorkő imádat, kecskebaszó Mohamed, nem létező Allah, 72 szűz - tudják ezek, hogy egy örökkévalóságban milyen hamar elfogy és vész a semmibe a 72 szűz szüzessége?) nem kell rakétát kilőni, mert agyontapossák egymást, mint az állatok. Hihetetlen!(látom, de mégsem hiszem el)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.