Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak.

Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében szerda hajnalban az ukrán utasszállító gépet

– jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.

Hozzátették, hogy

a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik kényes katonai központja felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték

– hangzott a közlemény. A felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Fokozódik a helyzet: Irán elismerte, hogy lelőtte az ukrán utasszállítót

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az urán repülőgépet, majd az Egyesült Államok és Kanada közölte: hírszerzési értesüléseik szerint valószínű, hogy Irán lőtte azt le.

A gépen 167 utas és kilenc fős ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138 tartott Kanadába.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Gyenge magyarázat. Hogy tudtak egy utasszallitot összekeverni egy vadaszgeppel?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@rokker33: Sajnos valószínű,hogy igazad van. Most éppen az az olajban gazdag országokat próbálják össze ugrasztani. Az atom persze,hogy nem megoldás,mert azzal maguknak is ártanak,nem csak az adott országnak. Sajnos vannak olyan ország vezetők,vagy állam vezetők,akiknek nem a saját népük az első,hanem a saját anyagi boldogulásuk. Én csak azt nem értem,hogy mi a francnak törik magukat annyira. Tramplinak is már annyi a pénze,hogy ha mindennap milliókat költ,akkor sem fogy el. A sírba nem viheti magával. Orbán dettó! Mondjuk Orbánt nem is a pénz érdekli már,hanem a hatalom. A pénz szerzéséhez ott van Lölő. Annyira nem ismerem Tramp magán életét,hogy tudnám hány gyermeke van,ha egyáltalán van,de azok is piszok jól megélnének már abból is amit eddig össze szedett. Nem 100 években kéne gondolkozniuk,hisz ha ilyen ütemben rombolják a bolygót,100 év múlva már csak egy fekete lyuk lesz a helyén.
Eriksson
Mindenért természetesen az USA felel. Megteremtette a helyzetet a következményeknek.
Yoda69
@Eriksson: Az USA nem fog kivonulni a tersegbol. Felborulna a katonai egyensuly, ami Iran megerosodesehez vezetne. Ez pedig az egesz vilagnak artana.
Eriksson
@Yoda69: Az USA évek óta ígéri, hogy kivonul a közel-keletről, itt a ragyogó alkalom. Talán csak Szaúd- Arábia és Izrael bánná.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.