A zebrák fehér alapon fekete csíkosak, vagy fekete alapon fehérek? És mi van akkor, ha pöttyös lesz?

Ilyen zebrakölyköt még biztosan nem látott

Fotó: Pixabay

A zebrákról mindenkinek a fekete-fehér csíkos állat jut eszébe, pedig a valóságban többfajta mintázattal is rendelkezhetnek. Jól mutatja, hogy nemrégiben lencsevégre kaptak egy pöttyös példányt a kenyai Masai Mara Természetvédelmi területen.

A kakukktojás Tira nevét a helyi vezetőről, Antony Tiráról kapta, aki először bukkant rá az új jövevényre. A kis zebráról készült képeket Frank Liu fotós készítette, aki véletlenül éppen a helyszínen tartózkodott orrszarvúfotózás végett. Liu először azt hitte, hogy valami új fajjal van dolga, mivel még sohasem látott pöttyös zebrát.

1977-ben is észleltek már pöttyös zebrát, de a Masai Mara területén most először. Mi okozhatta ezt a váratlan megjelenést? Tira és a többi hasonszőrű zebra genetikai mutációnak köszönhetően lett csíkos helyett pöttyös, aminek pseudomelanism a neve. Ez a génhiba a mintázottságot képes megváltoztatni.

Általában a zebrák speciális sejtekkel is rendelkeznek, melanocitákkal, amik melanint, azaz pigmentanyagot termelnek – ezt változtatja meg a genetikai mutáció. Gyakorlatilag ott, ahol fekete szőr nő a zebrákon, a bőrük is fekete, legalábbis sötétebb árnyalatú. A csíkozottság feltehetően azért alakult ki, hogy jobban tudjanak rejtőzködni a vadonban.

Femina

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez csak egy félrelépés eredménye. Legalább védekeztek volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.