Makaóban számos területen mutatkozik komoly igény a magyar prémium termékekre és szolgáltatásokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden az MTI-nek telefonon Makaóból, miután találkozott Ho Jat Szeng makaói főkormányzóval.

Szijjártó Péter – akinek a személyében először látogatott magyar külügyminiszter a Kínához tartozó, különleges közigazgatási státusú területre – hangsúlyozta: a jelentős bevételeket termelő szálloda- és kaszinóiparának köszönhetően Makaó dicsekedhet a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel, így a félmilliós lakosú terület rendkívül fizetőképes.

Makaó ráadásul Hongkonghoz hasonlóan nagyra értékeli, hogy Magyarország nem szól bele a terület belső berendezkedésébe, illetve Kínához fűződő kapcsolatába.

Mindez együtt kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy magyar prémium termékek és szolgáltatások jelenjenek meg a makaói piacon – szögezte le a tárcavezető.

Makaó sajátosságairól szólva a külügyminiszter elmondta: a terület méretéből és beépítettségéből adódó korlátok miatt Makaóban semmilyen mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség, ezért szinte mindent importból szereznek be. Az agrártermékek körében kifejezetten nagy igény mutatkozik a magyar marha-, sertés- és csirkehúsra, így a következő időszakban a makaói kormányzat ilyen termékek piacra lépését kívánja elősegíteni.

A világ legsűrűbben lakott területeként Makaó magas minőségű szolgáltatásokat keres a városüzemeltetés terén – emelte ki a magyar külügyminiszter, ezért komoly igény mutatkozik egyebek mellett a magyar vízgazdálkodási és szennyvízkezelési technológiák iránt.

Szijjártó Péter a két fél közötti oktatási és kulturális együttműködés főbb eredményeit sorolva megemlítette, hogy Makaóban a magyar kultúra kifejezetten nagy megbecsülésnek örvend, így több nemzetközi kulturális eseményre és fesztiválra hívtak már meg magyar művészeket és együtteseket, valamint magyar kulturális programsorozat is színesíti majd a Makaóban kínált nemzetközi programok palettáját.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy a két fél között létrejött ösztöndíj-megállapodás alapján makaói fiatalok kezdhetik meg tanulmányaikat magyar egyetemeken, miközben Makaóba is várják a magyar hallgatókat.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Makaóban bizonyára. Itthon már kevésbé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.