A videót egy iráni rakétabázishoz közeli  biztonsági kamera rögzítette.

Iránban két rakétát lőttek ki az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó repülőgépére

– jelentette kedden a The New York Times című amerikai lap egy biztonsági kamerák által rögzített, újonnan előkerült videofelvételekre hivatkozva.

A lap szerint a felvétel hiteles, és arról tanúskodik, hogy a két rakétát 30 másodperces különbséggel lőtték ki a repülőgéptől mintegy 10-12 kilométernyire lévő iráni katonai támaszpontról.

A videót a Bid Kaneh iráni rakétabázishoz közeli egyik épület tetején lévő biztonsági kamera rögzítette, és kedden egy iráni felhasználó tette fel a YouTube videomegosztó csatornára. A férfit kedden – az iráni félhivatalos hírügynökség jelentése szerint – őrizetbe vették.

Egy videó szerint két rakétát lőttek ki az ukrán gépre

Az újonnan előkerült felvétel magyarázatot ad arra, hogy a gép transzpondere, válaszjeladója miért állt le másodpercekkel a második rakéta becsapódása előtt. Az eddigi információk egyetlen rakétáról, feltételezhetően a másodikról szóltak.

A The New York Times emlékeztetett rá, hogy egyik korábbi elemzése már alátámasztotta azt, amit Teherán később be is ismert: hogy tudniillik iráni rakétatámadás érte az ukrán gépet. A lap akkor közölte azt is, hogy a transzponder leállt azelőtt, hogy a rakéta becsapódott.

Az újonnan előkerült videofelvétel azonban igazolja a feltevést, miszerint az első csapásmérés tönkretette a radart, mielőtt – 23 másodpercre rá – becsapódott a gépbe a második rakéta is.

A lap elemzése szerint a repülőgép egyik rakéta után sem zuhant le azonnal. Az új video azt mutatja, hogy az első rakétatámadás után a gép kigyulladt, de megfordult és a teheráni repülőtér felé vette útját. Percekkel később robbant fel és zuhant le.

Egy videó szerint két rakétát lőttek ki az ukrán gépre

A lap idézte Amir Ali Hadzsizadeh parancsnokot, az iráni Forradalmi Gárda légierejének egyik vezetőjét, aki szerint a rakétákat a Bid Kanehnél lévő rakétabázisról lőtték ki.

Az ukrán gép fedélzetén 176 ember volt. A tragédiát senki sem élte túl.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
na itten van az emlegetett véletlen faktor a dologban! Kétszer is lőt, hogy nehogy véletlenöl mellé menjen! =))
kereső
Mi lesz igy a széles gábornak adott 4 milliárd forintunkkal, amely elősegiti, hogy iránnal közösen gyártsák az Ikarusz buszokat.( ami persze nem igaz, csak arról van szó, hogy széles eladta/eladja a márka nevet az irániaknak).
Ja és hogyan fogunk részt venni az iráni atomprogramban ( erre is kapott má valaki pénzecskét), hogyan fog Magyarország együttműködni egy gyilkos hatalommal. Ja, nem kell ezen morfondirozni. ott van Törökország is- a jó barátunk.
Shikari
Izrael a hetvenes években magyar utasszállítót lőtt le. A gyilkosok azóta sem lakoltak, Irán legalább bevállalta!
F_Viktor
@Shikari: Beszélj a gazdaállatoddal, hogy vizsgáltassa ki a lezuhanás okát, a műszaki feltételek adottak a roncs kiemelésére!
Shikari
@F_Viktor: Neked is beszélgetned kéne, igen csak egy genetikussal! Biztos sok érdekességet tudnál meg! :-)))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.