Alig két órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz.

Benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában, röviddel azután, hogy Vlagyimir Putyin megtartotta évértékelő beszédét. Putyin szerdán egész Oroszországban sugárzott élő adásban beszélt az elkövetkező időszakra vonatkozó terveiről, köztük egy alkotmánymódosítási csomagról.

Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott.

A kormányfő Putyinnal találkozva közölte:

Ezek a változtatások, miután életbe lépnek – és ez minden bizonnyal megvitatásuk után meg is történik – jelentős változást hoznak nem csak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat is.

"E tekintetben, nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – kötelességünk lehetőséget adni az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára és a jelen körülmények között, úgy vélem, a leghelyesebb, összhangban az alkotmánnyal, ha a teljes kormány benyújtja lemondását” – idézte Medvegyevet a Kommerszant.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült".

Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

Ezt aztán tényleg senki sem gondolta

– mondták az Indexnek orosz újságírók. Már a Putyin beszédében elhangzott változtatások is váratlanok voltak, az meg végképp, hogy órákkal ezután lemondana a kormány.

Szép lassan csak elértünk a hatalom átadásának megkezdéséhez

– mondta egyikük az Indexnek, utalva arra, hogy

Putyin elkezdte kidolgozni a struktúrát, amelyben majd működnie kellene a posztputyini Oroszországnak.

Sokan ezt 2018-ra várták, de Putyin újraválasztása után úgy tűnt, az elnök mégsem dolgozott láthatóan azon, hogy megkezdje lehetséges utódja felépítését.

Ez most sem látszik, de az új kormány létrehozása – amelynek kinevezésében már nagyobb szerepet fog játszani a parlament – már alkalmas lehet arra, hogy meginduljon az utód felépítése.

Putyin: a módosítani tervezett alkotmánynak szavatolnia kell az orosz jogrend prioritását

Az orosz alkotmányban végrehajtandó módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt szerdán elmondott éves beszédében.

Lemondott a teljes orosz kormány

Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét mondja a parlament két háza előtt a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával. Úgy vélekedett, hogy csak ez garantálhatja az ország szuverenitását. Leszögezte, hogy hazájának "erős elnöki köztársaságnak kell maradnia".

Putyin alkotmánymódosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.

Indítványozta annak megvitatását – bár nem tartja elvi kérdésnek –, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.

Maga Putyin immár negyedik ciklusát tölti az elnöki hivatalban úgy, hogy az első két elnöki időszakát követően négy éven át kormányfő volt.

Javasolta továbbá, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében.

Az államfőnek emellett jogában kell álljon a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára.

Putyin szerint az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie.

A törvényhozáshoz intézett szerdai üzenetében az orosz elnök azt állította, hogy egyedülálló, újgenerációs fegyvereivel Oroszország a történelem folyamán első ízben vette át a vezetést fegyverkezés terén.

"Senkit sem fenyegetünk, és senkire sem kívánjuk ráerőltetni az akaratunkat. Mindemellett mindenkit biztosíthatok arról, hogy a nemzetbiztonságunk megerősítésére tett lépések időszerűek és elégségesek voltak" – hangoztatta.

"Szeretném aláhúzni, hogy a nukleáris rakétafegyverek történetében először, beleértve a szovjet korszakot és a legújabb kort, senkit sem kell utolérnünk, épp fordítva, a világ vezető országainak még létre kell hozniuk azt a fegyvert, amellyel Oroszország már rendelkezik" – mondta.

Hozzátette, hogy Moszkva ennek ellenére "nem nyugodhat a babérjain", hanem ki kell fejlesztenie az eljövendő generációjú fegyverrendszereket, és ennek megfelelően is cselekszik.

Az elnök beszédében nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

Célként nevezte meg, hogy a termékenységi ráta – a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma – 2024-re 1,7-re emelkedjen. Az elnök ennek érdekében egyebek között kezdeményezte, hogy 2026 végig meghosszabbítsák az úgynevezett "anyasági tőke" programot, és az már első gyerek után folyósítható legyen.

A 2007-ben bevezetett "anyasági tőke" program értelmében a második és az azon felül vállalt vagy örökbe fogadott gyerekek után az állam egyösszegű támogatást fizet ki. Ez a lakáskörülmények javítására, oktatásra, a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi adaptációjára és integrációra vagy az anya magánnyugdíjalapjának növelésére fordítható. Az anyasági tőke összege eddig 453 ezer rubel volt.

A mostani előterjesztés értelmében az anyasági tőke az első gyerek esetében a folyó év elejétől 466 ezer rubel, a másodikéban 616 ezer rubel lesz. A rubel jelenleg 4,85 forintot ér.

Az elnök előterjesztése értelmében a három és hét év közötti gyerekek után támogatást kaphatnak majd azok a családok, amelyekben az egy főre eső fejenkénti jövedelem nem éri el a létminimumot. A támogatás összege kezdetekben 5500 rubel lesz, a későbbiekben 11 ezerre bővül.

Oroszországban emellett a tanévkezdéstől elkezdik bevezetni az ingyenes általános iskolai meleg étkeztetést az elsőtől a negyedik osztályig. Ezt legkésőbb 2023. szeptember 1-ig az ország egész területén be kell vezetni.

A közoktatás ügyében Putyin bejelentette, hogy 5 ezer rubeles pótlékkal növelik az osztályfőnökök javadalmazását a szövetségi költségvetésből. Közölte, hogy növelni fogják az államilag finanszírozott egyetemi helyek számát, elsősorban a régiókban. Az orvosképzés terén hangoztatta a célirányos specializáció fontosságát. Putyin az egészségügyi dolgozók számára új, egységes és áttekinthető javadalmazási rendszer bevezetését ígérte.

Az orosz elnök – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – javaslatot tett az ingyenes internet-hozzáférés biztosítására.

Mint mondta, az országnak a stabil makrogazdasági alapokon meg kell teremtenie a reáljövedelmek jelentős emelésének feltételeit. Ehhez szerinte strukturális átalakításra és a hatékonyság növelésére van szükség, aminek eredményeként a növekedési rátának meg kell haladnia a világátlagot.

Mint mondta, a befektetéseknek évi legkevesebb 5 százalékkal kell növekedniük, és 2024-re az ország GDP-jében való részesedésüknek a jelenlegi 21-ről 25 százalékra kell emelkedniük. Ígéretet tett arra, hogy a vállalati adózás rendje az elkövetkező hat évben változatlan marad.

Forrás: MTI, Index, HVG

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Búcsúzóul a kormánytagokat Putyin befizette egy szibériai körútra, mely tíztől tizenöt évig tart. Lemondott a kormány, de érdeklődés hiányában nem alakul másik sem. Putyint cárrá ütik, és akkor legalább már nem kell demokráciát játszani.
Nálunk ilyen probléma nincs, mert a miniszterelnöki, a belügy miniszteri és a főügyészi beosztás életfogytig tartó örökös poszt. A választásokat meg elintézik, ugyanis mindig úgy alakulnak a számok, hogy jó legyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@csak úgy...: 19.55

Van, így igaz! De általánosítani nem helyes, bár, én is beleesem nem egyszer abba a hibába, hogy en bloc húzom rá a vizes lepedőt a magyarokra.
fahrenheit451
@csak úgy...: Wartburgom volt. Imádtam. 15 litert fogyasztott, de úgy legyorsultam vele a Volkswagent, hogy csak na (nem a bogarat, hanem a Golfot).
A Csendes Don én magam vagyok. Négy kötetben az első Orbán kormánytól az utolsóig.
(hogy nem vagyok csendben, az ne tévesszen meg)
Nyírfa
@fahrenheit451: Adj időt, és meglátod, az oroszok is változtatnak, mert változnak ők maguk. Erre a legfőbb bizonyíték, hogy Putyin két szálon indul neki, az egyik a szociális háló, a másik a teljes önkényuralom, szinte a cári időket idézve. A szociális beruházások az elégedetlenséget hivatottak csökkenteni, az ellenőrzés fokozása pedig a kormányzati félelem erősödése a demokratikus fejlődés egyre nyilvánvalóbb igénye miatt.
SystemError
"Putyin elkezdte kidolgozni a struktúrát, amelyben majd működnie kellene a posztputyini Oroszországnak."

Sírva irigykedik a gyógyszerfüggő geci szerelme most.
csak úgy....
@Nyírfa: pedig a fideszes közvélemény kutatások alapján jogos,hol itt a problema?
a születések száma csökken,halálozás növekszik
Jozefina
Burkoltan sajár érdekeinek megfelelőne be fogja biztosítani örökös hatalmát!!! Még az is lehet, hogy cár lesz belőle??!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.