Komolytalannak, egy valódi jelentés paródiájának nevezte a Velencei Bizottságnak a lengyel bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasló, csütörtökön közzétett állásfoglalását Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter. A politikus szerint a dokumentum nem tekinthető hivatalosnak.

Azt, hogy az állásfoglalást nem tekintik majd hivatalosnak, a varsói kormány már a múlt héten jelezte, azzal érvelve, hogy az Európa Tanács szakértői testületének akkor Varsóban járt küldöttségét nem a lengyel állam külföldi képviseletével alkotmányosan meghatalmazott szerv (az államfő, a kormány) hívta meg.

Az állásfoglalás "egy nemzetközi testület által kiadott vélemény paródiájának" tűnik, visszhangoznak benne az úgynevezett régi EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek korábbi, "felsőbbrendűségi érzetről" tanúskodó kijelentései – jelentette ki Ziobro a nem kötelező érvényű bizottsági iratról, amelyet az ellenzéki többségű lengyel felsőház elnökének kérésére, sürgősségi eljárásban készített el a Velencei Bizottság.

Kifejtette: egyes európai miniszterkollégái megpróbálták őt arról "kioktatni", hogy ők maguk "érettebb demokráciát (...), magasabb jogi kultúrájú" társadalmakat képviselnek, országaik polgárai "többet engedhetnek meg maguknak, mint a lengyelek".

Ziobro szerint emiatt a bizottsági vélemény által keltett benyomás a leginkább a "szegregáció" szóval fejezhető ki, az ilyen kioktató stílus pedig "rossz emlékeket idéz fel Lengyelország történelméből".

Arra vonatkozóan, hogy a bizottsági vélemény helytelenítette a lengyel országos igazságügyi tanács bírótagjainak a lengyel parlament általi megválasztását, Ziobro rámutatott: vannak olyan európai országok, ahol a bírákat szintén így választják meg, máshol pedig a bírák kinevezése egyenesen a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik.

Marcin Warchol igazságügyi miniszterhelyettes, a Velencei Bizottság egyik lengyel tagja a bizottsági állásfoglalást idézve rámutatott: a dokumentumban annak alapján helytelenítik a lengyel bírósági szervek parlamenti megválasztását, hogy Lengyelországot az úgynevezett "új demokráciák" közé sorolják, nem EU-tagok – Moldávia és Albánia – mellett. "Az EU-n belül egyenlőek vagyunk, és a nemzetközi jogban nem léteznek alsóbb- és magasabb rendű polgárok" – fűzte hozzá Warchol.

A 47 államot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság által kifogásolt tervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé a politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák esetében.

A tervezetet az alsóházban (szejm) – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazták. Amennyiben az ellenzéki többségű szenátusi a legkésőbb pénteken esedékes szavazásban elveti az új előírásokat, az alsóház egyszerű többséggel újból megszavazhatja őket.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.