Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, miután megbeszéléseket folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével hétfőn.

Orbán csodára készül Brüsszelben

A miniszterelnök magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, sűrű félév várható, még minden kérdés nyitott, amelyek között az unió 2020 utáni hétéves költségvetése, a migráció, a digitalizáció és a bővítés kérdése szerepel.

Közölte, ezekről nemcsak tárgyalni szeretnének, hanem a többségét le is szeretnék zárni. Szavai szerint a menetrend nagyon ambiciózus, amelynek teljesítése véleménye szerint nem lehetetlen, de mint mondta: "csodát kell hozzá tenni".

Tájékoztatása szerint a tanács elnökével folyatott megbeszélések többségét az unió 2020 utáni, hétéves költségvetésének kérdése tette ki, ugyanis február 20-ra e témára összpontosítva hívott össze rendkívüli uniós csúcsot Charles Michel.

Elmondta, Magyarország még nem mutatta be a költségvetésre vonatkozó nemzeti számait, a tárgyalások ugyanis még nem tartanak abban a szakaszban.

Kifejtette, az eddig bemutatott tervezet nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán. Olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanság orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik – húzta alá.

Közölte, további egyeztetés várható azokkal az országokkal, amelyeknek Magyarországhoz hasonlóan, bajuk van a költségvetés "eszmei, szellemi, elvi alapjaival". Ezeket az országokat tájékoztatta a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű szombati, Portugáliában tartott ülésén a költségvetés elvi helyességének helyreállítása érdekében tett konkrét javaslatairól, amelyet hétfőn átadott az uniós tanács elnökének is – mondta.

"Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is" – fogalmazott.

Orbán Viktor azon véleményének adott hangot, hogy a február 20-i csúcstalálkozó nem jelenti azt, hogy be is kell fejezni a tárgyalásokat. Jó lenne, de a magyar álláspont szerint a költségvetés minősége fontosabb, mint elfogadásának időpontja – tette hozzá a miniszterelnök.

A február 20-ra összehívott uniós csúcs középpontjában álló, 2021-2027 közötti uniós büdzsé kérdése megosztja a 27 tagállamot az eltérő prioritások és Nagy-Britannia kilépése miatt. Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból azt jelenti, hogy kevesebb elosztható pénz marad, miközben az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre is szeretne többet költeni.

Az Európai Bizottság a 27 tagállam bruttó nemzeti jövedelme (GNI) 1,11 százalékának megfelelő összegű költségvetést javasol, az Európai Parlament 1,3 százalékért áll ki, míg több ország nem szeretne 1 százaléknál többet.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Talán a közös kötelességeket is meg lehetne osztani létszámarányosan, ott sem lehet mindent elutasítania a "szegényebb" országoknak.
Egyébként, az itthoni rossz példa szerint, a gazdagok kapnak többet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@csak úgy...: ..nem véletlen kószált a vicc:
-Mikor tűnik el a város és a falu közötti különbség?
-Akkor ha a városokra ledobálják az atombombákat!
(a szüleim morbid vicceiből...)
kokopelli
@csak úgy...:az előző kiegészítés volt a február 3.-i 19:49-re (;-))
fahrenheit451
A nem keresztények, a halált kívánják majd, de nem fognak meghalni - mert látniuk kell a romlásuk teljes következménynek hatását az emberek életére - aztán persze meghalnak. Mert a bűn nem maradhat büntetlenül.
Magyarul: Senki nem ússz meg semmit büntetlenül. mindenki megkapja amit megérdemel, és ez elől hiába futsz el, bújsz a kövek alá, kívánod a halált... még csak a halálod felett sincs hatalmad! nem halhatsz meg, amíg minden gazságodat újra nem éled mások szemével, fájdalmával.
Bizony, fel leszel támasztva, csak hogy újra éld a bűneidet a magad bőrén megtapasztalva. Na ez a szopás !!!
staro2
Szegény orbánnak nincs pénze normális szabóra, tisztességes stylistra(re).
Hogy a bánatban nézhet már így ki Magyarország 25 százalékának miniszterelnöke?
CsipkeRózsa
@fahrenheit451: Azt mondod,: ...hiába futsz...

Erről nekem Karády jött be:

www.youtube.com/watch?v=6rhFQAQWGTY
CsipkeRózsa
@staro2: Az elfogadható külső 25 %-ának megfelelően.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.