Nyugaton egyre több helyen érik rasszista megnyilvánulások a kínai, illetve egyéb ázsiai országokból származó embereket, elmondásuk szerint azért, mert a helyiek megbélyegzik őket a koronavírustól való félelmükben. Legutóbb Párizsban élő ázsiaiak panaszkodtak a helyzetről.

Koronavírus: Tombol a rasszizmus a járvány miatt

Feszült a helyzet a francia fővárosban, ugyanis a koronavírus veszélye egyre nagyobb teret ad a rasszizmus és a kiközösítés terjedésének.

"Amikor egy nyilvános helyen, vagy tömegközlekedési eszközön vagyok, azt látom, hogy az emberek elhúzódnak tőlem és grimaszolnak. Azt érzem, hogy szinte undorodnak"

- nyilatkozta egy ázsiai származású, párizsi fiatal.

Persze részben megértem, hogy mi ennek az oka, de nem minden ázsiai kínai és nem mindenki fertőzött

- tette hozzá.

"Egy gyógyszertárban dolgozom és sok beteg jön be hozzánk. Nemrég tüsszentettem, amikor egy idős hölgy fizetett és ő lényegében elmenekült"

- mesélte egy ázsiai férfi

A kialakult helyzet azonban nem csak a szociális réteget érinti, a vírus miatti félelem befolyással van a kínai boltok és éttermek forgalmára is. Annak ellenére, hogy eddig se ételtől, se egyéb tárgytól nem fertőződött meg senki, még azokat a kínai éttermeket is kevesebben látogatják, amelyeknél korábban rendszeresen teltház volt.

Hasonló változás figyelhető meg a turizmuson belül is, ugyanis a járvány kirobbanása óta rengetegen mondják vissza a távol-keleti utazásaikat.

Az Euronews párizsi tudósítója arról számolt be, hogy egyre jobban terjedő gyűlölet és rasszizmus vehető észre az ázsiaiak irányába, akik igyekeznek megváltoztatni a francia emberek mentalitását az interneten keresztül. A #neménvagyokavírus kampány a Twitteren indult el, amelyhez eddig már több ezren csatlakoztak és osztották meg tapasztalataikat.

Volt, aki elmesélte, hogy többen eltávolodtak a buszon egy ázsiai mellől, másvalaki pedig elmondta, hogy egy nő sállal takarta el a száját a tömegközlekedésen, amikor leült mellé egy kínai.

Megszaporodtak a rasszista cselekmények. A koronavírus viszont valójában csak felerősített egy olyan folyamatot, ami már régebben elkezdődött

- nyilatkozta egy francia-kínai érdekvédő szervezet munkatársa.

Forrás: Blikk

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Amikor egy ember a saját életét, létét félti okkal, bizonyos országbeliekkel szemben, nem nevezhető rasszizmusnak.
Semmi bajunk a kínaiakkal sem csak amíg halált hordozhatnak nem kívánjuk őket látni, pontosabban azokat akik jelenleg jönnek onnan.
görbetükör
@1magyar: ha fehér a bőrszíned és nem vagy ázsiai, nem látszik rajtad, hogy honnan jöttél. Pedig bármely fehér bőrű, keresztény, hetero férfi, vagy nő jöhet fertőzött helyről. Mégsem éri atrocitás.
Az ázsiain sem látszik, hogy honnan jött, lehet nem fertőzött területről, vagy itt él több évtizede, mégis éri atocitás.
Ez a ti igazságérzetetek, ez a ti előítéleteitek.
Van fogalmad, meddig terjedhet ez a "vírus" és mennyi emberéletet követel? Ja, aki nem fehér, nem keresztény és nem hetero, azért nem kár. Lehet taposni, alázni, sőt az élete sem ér semmit.
Ugye nem félitek Istent?
1magyar
@görbetükör: Hol említettem bőrszínt? Fertőzött országot írtam.
görbetükör
@1magyar: Hol említettél bőrszínt? Honnan tudod, hogy Ázsiából jött, akitől félsz? Ránézel és látod, igaz?
Ha németeknél, vagy franciáknál lenne fertőzött terület, a fehér bőrűektől is mindtől félnél?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.