Donald Trump amerikai elnök kedden megváltoztatta Illinois volt kormányzójának börtönbüntetését, s kegyelemben részesített más, csalásért és korrupcióért elítélt személyeket.

Rod Blagojevichet, Illinois kormányzóját 2009-ben mozdították el tisztségéből, majd 17 rendbeli bűncselekmény – köztük kenőpénz elfogadása, csalás, zsarolás, összeesküvés bűntette – miatt 14 évig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá. Az egyik, különösen nagy felháborodást kiváltott cselekedete az volt, hogy pénzért kínálta azt a szenátusi posztot, amelyet az elnökké választott Barack Obama töltött be korábban.

Trump kedden délután újságíróknak úgy fogalmazott: nem ismeri a 62 éves demokrata párti volt kormányzót, de megváltoztatja a börtönbüntetése mértékét, mert – mint fogalmazott -"nyolc évet már letöltött, és ez hosszú idő".

Az elnöki döntés gyakorlatilag Blagojevich szabadon bocsátását jelenti. A döntést Illinois állam jelenlegi demokrata párti kormányzója, Jay Robert Pritzker ellenezte, míg más demokrata párti és republikánus személyiségek, köztük például Jesse Jackson tiszteletes támogatták.

A Blagojevichet érintő döntés mellett Donald Trump kegyelemben részesítette az értékpapír-hamisításért elítélt Michael Milken beruházási bankárt és Bernie Keriket, a New York-i rendőrség korábbi főnökét, akit adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért ítéltek el.

Kerik, aki korábban üzleti partnere volt Trump személyes ügyvédjének és szoros szövetségesének, Rudy Giulianinak, a Twitteren közzétett közleményben köszönte meg az elnöknek a kegyelmet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.