Taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány – Szociáldemokráciát (Smer-SD), magyar képviselet pedig nem jutott be a törvényhozásba – derült ki a voksolás nem hivatalos végeredményeiből, a választási jegyzőkönyvek 94,5 százalékos feldolgozottsága mellett.

Szlovák választások: tarolt az ellenzék, magyar képviselő nem jutott a törvényhozásba

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke (j), mielőtt voksol egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján. Balról Matovic lánya, Rebeka.

A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) nem hivatalos végeredményei szerint a választáson induló 24 politikai csoportosulásból 7 jutott be a pozsonyi törvényhozásba. A választás részvételi aránya 65,4 százalékos volt, ami magasabb a felmérésekben jósoltnál és a négy évvel ezelőttinél.

Az eddigi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Igor Matovic vezette OLaNO a voksok 24,9 százalékát kapta. Ez kimagasló eredménynek és egyúttal meglepetésnek számít, tekintve, hogy a felmérések rendre 10 százalékponttal kevesebbre mérték.

A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) a már összeszámolt szavazatok 18,5 százalékát kapta meg. Ez mintegy 10 százalékponttal kevesebb, mint négy évvel ezelőtti eredményük.

A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobb-közép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) párt szerezte meg, ők a voksok 8,2 százalékát kapták, többet, mint négy éve. A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) futott be az összeszámolt voksok 8,1 százalékával, ami gyakorlatilag ugyanannyi mint négy évvel ezelőtt.

Az ötödik helyet a két új, parlamenten kívüli liberális párt koalíciója, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – obcianská demokracia) alkotta tandem szerezte, ők a voksok 6,6 százalékát kapták, ami jelentősen kevesebb, mint amit a felmérésekben nekik jósoltak. A hatodik helyen, 5,9 százalékkal jutott be a parlamentbe a távozó törvényhozás legerősebb ellenzéki csoportosulása, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). Mostani százalékos eredményük kevesebb, mint fele a négy évvel ezelőttinek. A felmérésekben nekik jósoltnál jóval gyengébb eredménnyel és utolsóként, de ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,5 százalékát szerezte meg.

Akárcsak négy évvel ezelőtt – szinte megegyező számokat hozva – ismét a parlamenten kívül rekedt a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelyre a szavazók 4,6 százaléka voksolt. A szlovák parlamenten kívülre került a távozó kormánykoalíció második legerősebb pártja, az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, ők az eddig összeszámolt voksok 3,2 százalékát szerezték meg.

Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek.

A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,1 százalékát kapták, ami kevesebb, mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek.

A parlamenti választás hivatalos végeredményét napközben teszik közzé.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Lám lám. Ha a magyar pártok nem megosztottak lettek volna, bejutottak volna. O1G elintézte, hogy megosztottak legyenek. Ez a munkája a hazaáruló gecinek. Európa erős Pistája támogatta az MKÖ-t.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Lám lám. Ha a magyar pártok nem megosztottak lettek volna, bejutottak volna. O1G elintézte, hogy megosztottak legyenek. Ez a munkája a hazaáruló gecinek. Európa erős Pistája támogatta az MKÖ-t.
lusta
Szlovákia lakosságának kb. 10 százaléka magyar nemzetiségű. Ellenben a nagy magyarkodásból ők sem kértek. Ez a durva igazság. mellesleg magyar nemzetiségű képvielője lesz az új szlovák törvényhozásnak.
namihami
Lehet, hogy a szlovákok időben átlátták és éppen ezokból nem is kérnek az orbáni ""politikából és államvezetésből""?
Látva a ""fehér, keresztény, hetero"" mentalitást és hatását, azt már előre köszönik szépen.
RonaGyuri
A Semjén matyarok megszokták, hogy pénzt kapnak a szavazataikért, a határon-túli magyar pártok meg nem adtak! =))
Nem tudtak, nem mertek, vagy inkább lenyúlták??? =))
lusta
@RonaGyuri: Ott ez nem nemzeti sport.
Sámannus
Ilyen eredménye van a nemzeti faszoskodásnak. Szerintem ez is a célja a fityfasznak. Mindenhol vállalhatatlanok leszünk.
Borsodi
@fahrenheit451: Az a normális!Bezzeg Magyarország már csak részben a miénk amióta keresztény pártunk van és roma miniszterünk.
nevemnick
Vektori kútba esett terv, csak az magyar adózók pénze veszett oda.
Hajrá Vektor, jól teljesítesz!
fahrenheit451
@Borsodi: Én ezzel arra gondoltam, hogyha minden európai országban olyan ember lenne a csúcson, és mindenki úgy gondolkodna, és mindenki annyira harcias lenne, mint Orbán, már háborúba állna Európa.
Ha csak ezt megértenék végre az Orbánra szavazók, Orbán egy óra alatt eltűnne a süllyesztőbe, és menne a börtönbe, ahová való.
lampa laz
Orbán most veri a valagát a földhöz a v4 miatt. Remélem az új miniszterelnök nem fog beállni sem orbán, sem az idióta politikája mögé.
fahrenheit451
Orbán áldatlan tevékenysége...
A szlovákiai magyarok nem fontosak Orbán számára. neki csak a romániai székelyek a fontosak (akik nem magyarok, csak csatlakoztak a magyarokhoz anno), mert ebből van politikai haszna. És csak őket ismerik a focihuligánok.
tudode
Pedig valamit üzent őfélesége azzal, hogy Nagy-Magyarország előtt povedált valamiről, amivel ki is verte többekhez a biztosítékját
.
www.google.com/search?q=Orb%C3%A1n+nagymagyarorsz%C3%A1g+el%C5%91tt&oq=Orb%C3%A1n+nagymagyarorsz%C3%A1g+el%C5%91tt&aqs=chrome..69i57j33.10007j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Ükelme a konfrontációtól lesz széle, hossza egy, díj birkozó vállakkal!
fahrenheit451
@lampa laz: Ha populista, akkor sajnos, igen.
fahrenheit451
Focihuligánnak szegezett kérdés: nevez meg három idegenbe szakadt...
"Székelyek, meg székely himnusz." - igaz, hogy kicsit muszlim (pogány jelkép a félhold, meg a csillag, de székely testvéreink, a faszparasztok sok pénzért a testvéreink, és nem mindenkinek, csak pénzeszsák embernek...

Te tényleg nem érzed, érzékeled, kened, vágod, hogy ez mennyire beteg faszság?!

www.youtube.com/watch?v=jG2A-3LRAQA
Jozefina
A baj az, hogy ezek a bukot "magyar" pártok továbbra is szívják a honi magyarok adó forintjait!!!??? Majd fidesz.kdnp szárnyai bejutnak a magyar parlamentbe, mint a bukott püspök (Tőkés)
Yoda69
A szlovákok nem kértek orbán nemzetrombolo gyűlölet politikajabol, nagyon helyesen.
solidedge
@Pegero: A pontosság kedvéért Orbán szervezett pártot Bugárékkal szemben. A megosztottság eredményét látjuk.
solidedge
@Pegero: Az Orbán által preferált párt emberei sem arattak osztatlan sikert. A lényeg hogy az egyre fogyó szlovákiai magyar megosztottsága nem helyes út. A megosztottság pedig Orbán munkája.
Lepényleső
A turáni átok,sok szék közül a semmi álmok? Itt van másképp,ha a kisebbség álmodja a nagy álmot,s torka szakadtából ordítja a hazugságot,a többség meg hallgat, - ne zavarja az agyafúrtságot,a kiszolgáltatottságot,támogatva a bánságot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.