Tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török európai uniós (EU-) külső határon a Frontex szerint – írta a Die Welt című német lap hétfőn az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése alapján.

A bizalmas jelentés szerint a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög-török szakaszát "tömeges migrációs áramlások" érik el.

"Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani", még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írták a Frontex elemzői.

A jelenség egyik oka a közösségi portálokon terjesztett hírek sora. Ezek a hírek "növelik a Törökországból az EU-s határ felé irányuló tömeges mozgás valószínűségét" – áll az uniós döntéshozóknak készített összeállításban a Die Welt beszámolója szerint.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.