Érthető és méltányolható Törökország nehéz helyzete, a menekültek kárára folytatott politizálás viszont elfogadhatatlan – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a görög-török európai uniós (EU-) külső határ térségében kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban.

Merkel nem kér az Erdogan által Európára zúdítandó menekültekből
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A német kormányfő egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva jelezte, hogy

Németország nem kívánja befogadni a görög-török határ török oldalán gyülekező, és Törökországból távozni kívánó embereket, és nem tanácsolja, hogy nyissák meg az EU határát előttük.

Mint mondta, Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy érzi, nem kap elég segítséget az EU-tól, ami érthető és méltányolható, az viszont elfogadhatatlan, hogy ezt a menekültek kárára folytatott politikával juttatja kifejezésre, hiszen arra készteti őket, hogy induljanak el a határhoz, holott ez az út "lényegében egy zsákutca" számukra.

Arra a kérdésre, hogy "opció" lehet-e a határok megnyitása, a távozók befogadása és a menedékkérőket befogadó németországi állomások előkészítése nagyobb tömeg fogadására, azt mondta: "

számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez", amelyben Ankara teljesítette az EU-Törökország menekültügyi megállapodásból adódó kötelezettségeit.

Hangsúlyozta, hogy ehhez minden segítséget meg kell adni a szomszédos szíriai Idlíb tartományban dúló harcok miatt újabb súlyos terhekkel szembesülő országnak.

Törökország "nagyon sokat teljesít" a mintegy hárommillió szíriai menekült, és a további legkevesebb egymillió afgán, iráni és más külföldi, köztük "menekültek, és talán migránsok" befogadásával, helyzete pedig az ídlibi harcok miatt még "sokkal, de sokkal súlyosabb" lett, mert sokan az életüket féltve igyekeznek elmenekülni Törökországba.

Azonban ezt a helyzetet nem a menekültek sorsának még sanyarúbbá tételével kell kezelni, hanem mindenekelőtt államok közötti megállapodásokra kell törekedni – mondta Angela Merkel. Közölte, hogy a napokban a török elnökkel és Emmanuel Macron francia államfővel is tárgyalt, hogy

miként lehet humanitárius segítséget nyújtani az Idlíbben élőknek, hogyan lehetne fegyvernyugvást elérni és miként lehetne talán Törökországot is az eddiginél jobban támogatni a területén élő menekültek ellátásában.

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, méghozzá arról, hogy alakítsanak ki egy védett övezetet Szíriában a török határ térségében.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

(MTI)

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
@Csizmás Kond: Csaxólok hülyegyerek ott van fentebb orbángazdád engedte be ellenőrzés,regisztráció,ellátás nélkül,majd rátolta a németekre :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
Ez a progresszív! Az Erdogan által küldött élősködők nem kellenek, csak azok, akiket nem a török küldött!
Szépen mutatja a Merkel féle álhumánus hazudozás tarthatatlanságát! Nem az a lényeg, hogy tódul, hanem, hogy ki küldte!
Muttit majd csak belezavarják már a tengerbe!
troppauerhumer
@kokopelli: Jó van majom jár neked a banán :)))) Törökországból egy térképet posztolt ki Twitteren az isztambuli emberjogi aktivista újságíró.
Rajta az látható, hogy a TRT nevű török állami TV adó milyen útvonalat ajánl a most nekiindított, és az észak-szíriai Ildib tartományból nekiindítandó menekülteknek Nyugat-Európába.
A térképen jól látható, hogy az ajánlott fő szárazföldi útvonal: Bulgária, Románia, Magyarország déli része (a kerítést északról megkerülve), majd Ausztria, Németország és/vagy Franciaország... Nincsen szó tehát a balkáni útvonalról. A török állam kifejezetten az EU tagországok, illetve azon túl az egész EU destabilizálására utazik...
Nem fog ez menni, zsarolás az egész.
kokopelli
@troppauerhumer: köszönöm a banánt,de nem értem,hogy miért? Ich mag Schweinsbraten mit Kloß!Én nem az
ajánlott útvonalat,hanem a térkép szerintit írtam le! Nem hiszem,hogy nekem kellene az összes lehetséges útvonalat
elemeznem! Van arra elég jelentkező,akár olyanok is,akik még a Bpestől nyugatravezető utat sem ismerik!Maximum
Bécsig!Amit én írtam az nem állásfoglalás és nem is ajánlat! Vissza veheted a banánt nyugodtan!
SystemError
@division: 13:22 Itt a propin elég sokan nem dolgoznak egy jól definiálható kis halmazban. Egyesek 12-16 órákat töltenek a propin még stílusuk alapján nem nyugdíjasok... "unott munkavégzés" és a formált karakterek mögöttes szinészkedése sokszor tetten érhető. Mintha nem is élvezné, de itt ül 12 órát, érdekes! Ez nekem is nagyon furcsa. Persze tudom régen is így volt ez a propin akár 10 éve, csak az arcok cserélődtek azóta.. Ebben lehet valami :)
36
Bizony, ez a Merkel-és társai- politika kudarca, 2015 óta. A xar már kint van a lóból.

Hajrá görögök!
division
@SystemError: Ez így van. Aki hajnal 4 - tól éjfélig nyomja itt a sódert az valószínűleg ebből él:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.