Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél – állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

Most derült ki: egyes felületeken több napig is életben maradhat a koronavírus
Fotó: Pixabay

A szerdán publikált kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót.

Azt állapították meg, hogy

a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus

- írta a medicalxpress.com portál.

Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben – írták a kutatók.

A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai.

Az új típusú koronavírus tavaly év végén jelent meg Kínában, azóta több mint 120 ezr embert fertőzött meg a világon és több mint 4300 esetben okozott halált, ami meghaladja a 2003-as, genetikailag hasonló SARS-vírus miatti járványt.

Az eredményeket a medRxiv weboldalon publikálták szerdán.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SystemError
@Anna24: Van egy ismerősöm @Durbincs:. Szóval ő egy kicsit fogyatékos és gyanús az identítása is. Elég sokat beszél homo erotikus jelenetekről. Szóval lehet jobban bejönne neki valami kisfiús név. Mondjuk, ha @Shikari:24-nek hívnának, az tuti bejönne neki. Meg ez olyan idegbeteg kisfiús név is. Durbi szereti a parádézó kis majmokat.
Dr plágium
@Laszlo Vay Rákoczy: Gyógyulnak nyilvánítottak az elme orvosok? Csodálkozom rajta.
1magyar
Egészségügyi intézményekben és nagy forgalmú üzletekben stb. nem is engedném a kilincses ajtókat csak a mozgásérzékelőset nem csak a koronavírus miatt hanem egyébként is.
Aki köpköd azt meg súlyos pénzbüntetésre ítélném.
36
@1magyar: Igen. Szembe jött és nekimentünk a rög valóságnak.

Én elég gyakran vagyok munkaebéden, étteremben. Hogy mit látok "jól szituált emberektől" a mosdóban...
Búcsú kézfogás után, én már évek óta kezet mosok, mert bele tudnék köpni egyesek és mások tenyerébe.
Rockxy
életben maradhat?
nem inkább aktív, vagy ártalmas?
a vírus nem élőlény.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.