Aláírták a szerződést, másfél héten belül 30 millió védőmaszk érkezik Szlovákiába, jelentette be az Állami Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura.

A Paraméter beszámolója szerint minden állampolgár kap majd, egyelőre nem döntötte el a kormányzat, hogy a járási hivatalokon keresztül vagy postázással kapják-e meg a lakosok.

A védőmaszkokon kívül további védőfelszerelésekkel kapcsolatban is aláírtak szerződéseket, így az egészségügyi alkalmazottak védőruházathoz, az orvosok pedig FFP3 és FFP2 típusú speciális, részecskeszűrővel ellátott maszkokhoz (reszpirátor) jutnak rövidesen – teszi hozzá a lap.

Az igazgató elmondta,

a védőfelszerelések beszerzésében Kína segített Szlovákiának.

Szlovákiában, majdnem minden üzletet bezárnak, szükségállapotot rendelt el a kórházakban a kormány

Szükségállapotot rendelt el hétfőtől a kórházakban az új típusú koronavírus terjedése miatt a szlovák kormány, amely döntést hozott arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják – jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb ülése után vasárnap.

Szlovákiában már csütörtöktől rendkívüli helyzet van hatályban, a most bevezetett szükségállapot, amely a rendkívüli helyzetnél is szigorúbb intézkedéseket tesz lehetővé, egyelőre csak a kórházakra vonatkozik.

A kórházakra vonatkozó szükségállapot egyebek mellett a sztrájk betiltását, illetve a kórházi berendezések és a személyzet áthelyezését teszi lehetővé. A kormány ezzel összefüggésben már elrendelte a kórházak számára azt is, hogy függesszék fel az ütemezett és elhalasztható operációkat, és tartsák fenn kapacitásaikat a koronavírussal fertőzött személyek ellátására.

Szlovákiában vasárnap újabb 17 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 61-re emelkedett a fertőzöttek száma.

A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket.

A kormány vasárnap döntött arról is, hogy hétfőtől legalább 14 napra csaknem minden kiskeresekedelmi egységet és szolgáltatót bezárnak az országban.

A bezárás alól csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést. A szlovák kormány központi válságstábja hétfőn is ülést tart, annak napirendjén további korlátozó intézkedések vannak, egyebek mellett az is, hogy megtiltsák a tömegközlekedési eszközök használatát azok számára, akik nem viselnek védőmaszkot. Szlovákia határain már péntektől csak az állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Az országba külföldről hazatérő állampolgárokat 14 napos karanténnak vetik alá.

Forrás: Paraméter, 444, MTI

Címlapkép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Tisztán látszik,hogy Szlovákia is bőven előttünk jár.Nálunk,ahogy olvashattuk,38 ezer forintért lehet kapni 2 doboz maszkot,ami semmit se ér,olyan ritkaszövésű,hogy a tv-t is nézheted rajta keresztül.Azt mondta viktor viktorovics,hogy 9 milliárdot különítettek el a védekezésre,azaz,egy stadion árának a kis töredékét.De még tegnap is lehetett olvasni látványberuházásokról,nemtom hány milliárdért.Hangoztatja orbán,hogy az emberi élet mindenekelőtt.Az elmúlt 10 évben hány ezren haltak meg a lepusztult egészségügy miatt?Az lenne a minimum,hogy ingyen kaphasson maszkot mindenki,és az orvosok kapjanak olyan védőfelszerelést,ami tényleg megvédi őket,mert ha ők kidőlnek,itt pusztulunk meg sorban.A fiam kiemelt pesti kórházban műtős,és a felszerelésük szégyenletes.Ezt tudja az orbán kormány
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
Jó, de mindenkinek FFP3-as maszkot kellene ám kapni+védőruha(cipőre is)+kesztyű+teljes felületű álarc, mert az ad megfelelő védelmet.
Gyütt Mönt
Korábban olvastam néhány nagyképű magyarkodó bejegyzést, mely szerint a trikója öregebb, mint Szlovákia. Mint látható, az ilyen bejegyzések nem vezetnek sehová sem. Szinte minden téren előttünk járnak.
fahrenheit451
Bakker, én tényleg kemény vagyok, mint a kád széle.
Én SOHA nem kapom el a koronavírust - semmilyen vírust nem kapok el soha, az influenzát sem soha.
Ha el s kapnám, a kurva anyád!
Úgy megverem a koronavírust, hogy belehal.
Nem Chuck Norris.

(és most nem vicceltem)
Gondoltam adok a renomémnak.
De arra is gondoltam, hogy leszarom, hogy ki mit gondol rólam - rosszul.
fahrenheit451
Milyen lesz nélkületek?
Nem tudom, mert már túl régóta vagyok veletek, ezért nem tudom milyen nélkületek.
Milyen nélkületek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.