Elkezdődtek a klinikai tesztek.

Koronavírus: elkezdik tesztelni az ellenszert

Bár a brit kormány tudományos főtanácsadója szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag, az USA-ban megkezdik a vakcina klinikai próbáit.

Az oltóanyagot a Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) készítette, a massachusettsi cambridge-i székhelyű biotechnológiai cég még február végén elküldte az oltóanyag első ampulláit az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) tesztelésre, írja a hvg.hu.

A klinikai próbákat 45 fiatal, egészséges önkéntessel folytatják, akik nem fertőződhetnek meg a vakciántól, hiszen az magát a vírust nem tartalmazza. Klinikai teszteléssel feltérképezik a lehetséges mellékhatásokat majd meghatározzák a későbbi tesztek céljait.

Anthony Fauci, a NIAID igazgatója korábban arról beszélt, hogy az első eredményeket nyár közepére várják a szakemberek. Megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

A világ 148 országában már több, mint 169 ezer koronavírus-fertőzött van, a járvány 6500 ember halálát okozta. A WHO szerint az enyhe lefolyású esetekben két hét alatt épülnek fel a betegségből, a súlyosabb eseteknél három-hat hét szükséges a talpra álláshoz.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.