Spanyolországban a legveszélyeztetettebb korosztály különösen ki van téve a járványnak.

Koronavírus: különösen veszélybe kerültek az idősotthonok

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek – közölte a spanyol sajtó csütörtökön.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak. Például a madridi Monte Hermoso idősotthonból 17 áldozatról és 75 fertőzöttről, a Ciudad Realban található Elder en Tomellos otthonból 15 elhunytról és 34 fertőzöttről adtak hírt.

A dél-európai országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az országban eddig feltárt megbetegedések száma 17147. A betegek közül 939-et kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma 1107, a halálos áldozatoké 767.

Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter a nap folyamán beszámolt arról, hogy az egészségügyi ellátórendszert további 30 ezer egészségügyi dolgozóval erősítették meg, köztük diákokkal is.

A kormány bejelentette, hogy 210 millió eurót kapnak az autonóm közösségek egészségügyi ellátásokra, és létrehoznak egy 300 millió eurós alapot a szociális ellátások megerősítésére, ezen belül az idősek házi ápolásra, valamint az otthonokban történő ellátásukra.

A spanyol fővárosban megnyitották az első két karanténhotelt, így tehermentesítik az egészségügyi intézményeket. Ide azok a páciensek kerülnek, akiknek állapota nem indokolja a kórházi kezelést, de otthon nem megoldható elkülönítésük. A kórházak közelében található négy csillagos szállodákban egészségügyi személyzet követi a betegek állapotának alakulását.

A szükségállapot vasárnapi életbelépése, illetve az újabb és újabb külföldi határzárak bejelentése óta a turisták igyekeznek elhagyni az országot. Főleg a Kanári-szigetek repülőterein vannak tömegek. A légitársaságok sorra törlik a járatokat, mivel a kormány elrendelte a légi forgalom 50 százalékos csökkentését is.

Forrás: Blikk/MTI

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.