A világ hadban áll a SARS-CoV-2 koronavírussal – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videókonferencia útján tartott New Yorkban.

Guterres haladéktalan és összehangolt fellépésre sürgette a világ vezetőit a globális járvánnyal szemben.

"Az országos szintű jelenlegi intézkedések nem veszik figyelembe a válság globális és összetett mivoltát" – emelte ki Guterres. "Példátlan helyzetbe kerültünk, ahol a rendes szabályok nem érvényesek többé" – mondta.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: "csak annyira vagyunk erősek, mint a leggyengébb egészségügyi rendszer". Sürgette az országokat, hogy növeljék az egészségügyi kiadásokat és segítsenek a nemzetközi közösség azon tagjain, amelyek kevésbé tudtak felkészülni a járványra.

Guterres aláhúzta: kirívóan fontos a fertőzés terjedésének feltartóztatása. "Milliókat ölhet meg a vírus, ha futótűzként hagyjuk terjedni különösen a világ legkiszolgáltatottabb régióiban" – figyelmeztetett.

Kiemelte emellett a gazdasági szolidaritás fontosságát is a járványügyi helyzetben. Mint mondta, enyhíteni kellene a kiszolgáltatott országok adósságterhein.

"Szinte biztosra vehető – a talán rekordokat döntő – globális recesszió" – mondta.

Az ENSZ támogatását ígérte a kormányoknak, hogy a társadalmak és a globális gazdaság is megerősödve kerüljenek ki a válságból.

Világszerte több mint 230 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halottak száma meghaladja a 9300-at.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.