Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint szerda délutánra 5.560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re emelkedett.

Ausztriában majdnem ötször annyi koronavírus-tesztet végeznek, mint Magyarországon
Fotó: MTI

A legtöbb koronavírussal fertőzött beteget Tirol tartományban diagnosztizálták (1.393 fő); a második helyen Felső-Ausztria áll (915 fő). Alsó-Ausztriában 750-en, míg Bécsben 702-en fertőződtek meg koronavírussal.

Eddig 32.407 esetben végezték el a koronavírus-tesztet.

A kormány tájékoztató oldala szerint szerda reggelig Magyarországon 6817 teszt készült.

Tirolban azzal vádolják a tartomány vezetését, hogy későn hoztak óvintézkedéseket, így túl későn zárták be a hoteleket és a sípályákat; Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen emiatt feljelentést tettek.

"A szívügyemnek tekintem Dél-Tirolt" – nyilatkozta Sebastian Kurz kancellár szerdán a "Dolomiten" című helyi napilapnak. Kurz ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget nyújt a koronavírussal legjobban sújtott tartománynak a betegek ellátásában, így többek között védőfelszereléseket is szállítanak a településekre. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés nemcsak üres szavakat jelent, hanem naponta tettekben is megnyilvánul.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a válságot követően meg kell vitatni az "európai szolidaritás" kérdését. Indoklása szerint ugyanis nem fordulhat elő, hogy a nemzetállamok nem hangolják össze intézkedéseiket, és ennek következtében például Ausztria két héten át küzdött azért, hogy a német határon átengedjék a védőmaszkokat szállító teherautót. Közben Alma Zadic igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a válság idején egyszerűbben juthatnak hozzá családok az úgynevezett ellátási támogatáshoz. A segítséget akkor lehet kérni, ha a szülők egyike nem teljesíti fizetési kötelezettségét, és a kiskorú gyermekek élelmezése nem biztosított. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a segítséget azok a szülők kérhetik, akik a válság következtében elveszítették állásukat, vagy jövedelmük jelentősen csökkent. A fedezetet a családügyi minisztérium biztosítja. Közben Burgenland tartomány azt javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy adjanak haladékot a vállalkozásoknak a helyi adók megfizetésére. Astrid Eisenkopf (SPÖ)tartományi helyettes vezető hangsúlyozta, hogy a befizetési határidő módosítására van lehetőség, és ez "minden egyes vállalkozásnak segítséget jelent". A Vöröskereszt "Stopp Corona Applikációt" indított; az alkalmazással azt kívánják elérni, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés terjedését. Az alkalmazás egy "kapcsolattartási naplóként" működik; azok, akik csatlakoznak, elmenthetik, mikor kivel találkoztak. Ha az alkalmazást letöltő tagok közül valaki megbetegszik a Covid-19 fertőzés következtében, automatikusan értesítést kapnak azok a személyek, akikkel az illető az elmúlt 48 órában kapcsolatba lépett, így például könnyebben elérhetők lesznek azok az utasok, akik egy vonaton ugyanabban a fülkében utaztak, vagy azok a kollégák, akik közösen vettek részt egy munkahelyi megbeszélésen.

Közben egy közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy az osztrákok többsége (77 százalék) úgy véli: "jól informált" a koronavírussal kapcsolatban. Elsősorban az ötven év felettiek tartják magukat tájékozottnak (84 százalék), míg a megkérdezettek három százaléka vélekedik úgy, hogy nem kapott elég tájékoztatást. A lakosság elsősorban a televízióból, a rádióból, illetve a napilapokból szerzi ismereteit. A megkérdezettek több mint fele ugyanakkor azt állította, hogy naponta több mint két órát tölt a koronavírussal kapcsolatos hírek megismerésével.

Közben egy bécsi kórházban egy koronavírus-fertőzés gyanúja miatt felvett beteg késsel megsebesített egy ápolónőt. A pszichés betegségben szenvedő páciens koronavírus-tesztje végül negatív lett; az ápolónő a fején és az arcán szenvedett sérüléseket. Az elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Náluk talán értéke van az embernek!!!???
vitriol
Nem véletlen! A magyar kormány titkolja, hogy már rengeteg a fertőzött, mert ha ez napvilágra kerülne, akkor a kormánynak már cselekednie kéne, így viszont nyugodtan halogathatja a szükséges intézkedéseket!
Namely
Én azért bedobnám a Kormány helyében, hogy több tesztet végeznek, amire a pénzt a több tesztért böfögők juttatásaitól csoportosítják át.
Szerintem mindenki azonnal megértené, hogy egy kisebb gazdasági teljesítménnyel rendelkező országban kisebb mennyiségű pénz áll rendelkezésre mindenre (amúgy az itt bömbölőknek szerintem a szeme sem rezdül, amikor éppen elfelejtenek fizetni valamiért, lógnak az ellátórendszeren, vagy veszik ki a juttatásokat minél nagyobb összegben).

Osztrák adófizetési morál+osztrák munkamorál+osztrák tőkemennyiség->több befizetett adó->több teszt.
Namely
@vitriol: oszd meg velünk, milyen intézkedések kellenének... légyszi...
Namely
@Jozefina: a kevesebb teszt hogyan támasztja alá, hogy itt nincs értéke az emberi életnek?
Sámannus
Budapesten kéne annyit végezni mint az országban legalább, de sajnos a távol keleti portyázók vesztére állnak a pókerban Nem akar össze jönni a bót.Ahogyan kiküldjük a lóvácskát már el is bukják no!.
Sámannus
Hogy a lóbögyörőben van az, hogy egy krajcár nem sok annyival sem számolnak el.
human
@Namely: "gy kisebb gazdasági teljesítménnyel rendelkező országban"
A pártközponttal azért ezt egyeztesd, mert jó pár éve attól visszhangzik a parlament, hogy Magyarország jobban teljesít az EU átlagnál. Méghozzá olyan jól, hogy Mészáros megvesz egy erőművet, kiveszi belőle a több milliárdos osztalékot, majd miután kiderül, hogy gondok vannak az erőművel az állam megveszi tőle a már veszteséges erőművet. Az árat persze nem árulják el.
De arra is talál Orbán pénzt, hogy a vejének ledlámpa üzletét közpénzből finanszírozza EU források helyett, csak hogy ne kelljen vizsgálni milyen szervezett csalások történtek a kivitelezések körül.
Ezekre vannak tízmilliárdok, ugye.
Namely
@human: "A pártközponttal azért ezt egyeztesd," jaj, ne már... nem tudnátok csak néha abbahagyni ezt?
"ó pár éve attól visszhangzik a parlament, hogy Magyarország jobban teljesít az EU átlagnál." Ausztria mióta az EU átlaga? Messze jobb, mint Németország.
A többire kár válaszolnom.
Arra, amit írtam, nem tudsz mit írni, egyrészt, mert te nem azért kommentelsz, mert az adott cikkhez véleményed van, hanem mert az 1 milliomodik alkalommal is be akarod írni, hogy MészárosLőrincOrbánFideszVejeMilliárdosEUforrások.
Ehhez sok szerencsét, maszturbálj tovább.
Ha értelmes ellenérved van, szeretettel várom.
ómió
"Sógiéknak fussa" rá! Nemhiába szipolyoztak minket is évszázadokig, de még 45 év kommunizmusuk se volt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.