Az Európai Parlament döntött: 37 milliárd eurós támogatást ad a járvánnyal küzdő országoknak.

Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament  5,6 milliárd eurós támogatást ad Magyarországnak

Fotó: pixabay.com CCO

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok. Magyarország számára a támogatás keretében mintegy 5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió.

Az uniós országok az összeget a koronavírus elleni fellépésre használhatják a kohéziós politika keretein belül úgy, hogy az uniós bizottság idén nem kéri a strukturális alapok előfinanszírozásának visszatérítését a tagállamoktól. Az így felszabaduló, az uniós kasszából származó 8 milliárd eurót a tagállamok hozzátehetik a strukturális politikára szánt 29 milliárd euróhoz.

Az EP-képviselők továbbá jóváhagyták az uniós Szolidaritási Alap hatályának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzetekre, így 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

A módosítás következtében az alapból biztosított előfinanszírozás arányát minden katasztrófa esetében felemelik 25 százalékra, de legfeljebb 100 millió euró értékig. Az éves uniós költségvetésben 50-ről 100 millióra emelik az alapra elkülönített összeget, és a finanszírozható területek közé felveszik a jelentős közegészségügyi vészhelyzetet, amelynek keretében az orvosi segítségnyújtás, és a betegség megelőzését, megfigyelését és ellenőrzését szolgáló intézkedések támogathatók lesznek.

Az uniós parlament elfogadta a repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok ideiglenes felfüggesztését annak érdekében, hogy leállítsák a koronavírus-járvány miatt üres, vagy kevés utassal közlekedő repülőjáratokat.

A repülőterekre vonatkozó jelenlegi szabályozás értelmében a légitársaságoknak a fel- és leszállásra rendelkezésre álló idősávjaik legalább 80 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy azokat ne veszítsék el a következő, októberben kezdődő szezonra. Ezért több légitársaság a vírus terjedésének kezdete, azaz január vége óta inkább üresen közlekedtette a repülőit.

Az új ideiglenes intézkedésnek köszönhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat. A szabályok ideiglenes felfüggesztése miatt ugyanis a fel- és leszállásra használható idősávokat nem kell többé kihasználniuk ahhoz, hogy azokat a következő évadra is megtarthassák.

A szabályozás tehát véget vet a hatalmas környezeti és gazdasági kárral járó úgynevezett szellemjáratoknak. Az elfogadott intézkedés szerint október 24-ig kell eltekinteni az eredeti szabály alkalmazásától.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az a sokat szidott EU???!!!
Vajon mire lesz elköltve ez a horror összeg???!!!
"5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió."
Vannak tipjeim!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Az a sokat szidott EU???!!!
Vajon mire lesz elköltve ez a horror összeg???!!!
"5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió."
Vannak tipjeim!!!
Klubtag
@Jozefina: ...ezért kellett volna a végtelen teljhatalom, mert akkor még kérdezni, elszámoltatni sem lehet...
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: Na, ezt hazudd el jó bolsi propagandista módjára, te kártékony féreg!
Nyírfa
Sajnos, ezzel nem Orbán szája lesz betömve, hanem a zsebe. Az ugyanis soha nem fog eljutni Viktor tudatáig, hogy ezt nem ő kapja, hanem Magyarország.
Nessy
Akkor most is hogy van Orbán és a hívei az unióval??? A pénz küldje, de egyébként ne szóljon bele a kötelezettségek teljesítésébe??? Ez tisztességes, tisztelt fidesz??? A hívek szerint igen, természetesen, különösen akik majd profitálnak a pénz osztásból!
ómió
Nocsak! Az "átcsoportosított" pénzből a végén még mi is kapunk? És vajon miből veszik el? Netán az agrártámogatásunkból? Hogy el ne olvadjunk!
Borsodi
Akkor a rádióban kár volt fikázni az Eu-t csak nehogy azt higgye ezt a pénz ő kapta,mi lenne velünk az Eu nélkül? Belegondolni is rossz,abban segíthetnének már rajtunk,hogy egy normális miniszterünk lenne.
Nessy
@ómió: Azért ők az átcsoportosított pénzt nem úgy osztják el, mint O.V.
16 milliárdból 2 milliárd egészségügy, a többi templom felújítás, identitás megerősítés programok, Eiffel ház építés , és egyéb "apróság"!
Ez pont a közelmúlt eredménye volt! Közlöny, nem a szomszédasszony mesélte a fodrásznál!
ómió
@Nessy: Ó, nem! Ők tényleg nem! Ők ellopják a "kohéziós" tagállamoktól és kedvenc migrójaikat promótálják belőle! Talán még azt is újjáépítik belőle, amit azok felgyujtottak! Nem úgy, mint a "gonosz Orbán"!
ómió
@Aki Én: Bolsi propaganda linkelése helyett, ha mondanivalója van, ragozza el bolsiságod!
ómió
@Aki Én: Már megint önmagaddal "cseteltél", bolsi szarkupac!? Nem únod még?
bence
@Nessy: ! Ezt a kérdést ne tedd fel nekik , mert a tisztességnek még a fogalmát sem ismerik !
Nessy
@bence: Ez a "felhatalmazás" c. nagy dráma is ezt bizonyítja! Eddig is minden intézkedést meghozhattak, mert a LCIV./1997. Egészségügyi törvény felhatalmazást biztosított rá. Igaz, cenzúra nincs benne, meg meg népszavazás, még majd amit közben ki találnak!I dőtlen időkig fenntartható rendeleti kormányzás sem! De jogszerűen, bár nem etikusan, és tisztességesen játszik O.V. és kormány, ami egy előrehozott választásnál komoly győzelmet jelentene számára! A gazdaság újraindítása meg jelenleg részlet kérdés! Ilyen távlatokba nem gondolkoznak.
Clavigo
@Shikari: @ómió: Még egy darabig lesz fizetésetek a trollkodásra,,büdös görények.
Aki Én
@ómidióta: Igaz, ami igaz. Ha neked mondok valamit, olyan, mintha magamban beszélnék.
SystemError
Örültek volna a patkányok, ha csöndben elkokózhatták volna a lét, de már ismerik ezt tolvaj tetű bandát mindenhol a világban és most mindenki azt fogja figyelni, hogy mire költik
cikicakk55
Még mindig nem tanult az Unió? Könyörgünk ne adjanak készpénz a kormány kezébe.Küldjenek teszteket,védő ruházatokat,maszkokat(normálisat) lélegeztetető vépeket,de pénzt nem Viszi ki a szazó gépeinek Romániába,Szerbiába, Ukrajnába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.