Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este Isztambulban bejelentette, hogy az új típusú koronavírus-járvány miatt héthavi fizetését felajánlva gyűjtést indít a rászorulók megsegítésére, miközben országában az igazolt fertőzöttek száma a friss adatok szerint túllépte a 10 ezret.

Erdogan héthavi fizetését ajánlotta fel a rászorulók megsegítésére
Fotó: MTI/Anadolu

A török államfő héthavi fizetése 2020-ban

568 ezer 750 lírát tesz ki (mintegy 28 millió forint).

Erdogan a kormányzat videokonferencia keretében tartott ülését követően közölte: a családügyi minisztérium újonnan nyitott számlájára érkező adományok alapítványokon keresztül jutnak majd el azokhoz az alacsony jövedelemmel rendelkező állampolgárokhoz, akik a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések nyomán kárt szenvedtek.

Erdogan arról számolt be, hogy a miniszterek és a kormányzat tagjai e célból eddig összesen 5 millió 200 ezer lírát adományozták (mintegy 260 millió forint). Egyúttal arra szólította fel a parlamenti képviselőket, a kormánypártot, az ellenzéki pártokat, a polgármestereket, az állami tisztviselőket, az üzletembereket és a mecénásokat, hogy ők is adakozzanak. Utóbbiaknak megköszönte, hogy már 11 millió dollár értékben (mintegy 3,5 milliárd forint) tettek felajánlást a kampány keretében.

A török elnök a múlt héten egy segélycsomagot is kihirdetett a járvány okán. Annak köszönhetően egyebek mellett kétmillió alacsony jövedelmű család kap 1000 líra (mintegy 50 ezer forint) pénzügyi támogatást, a nyugdíjminimum 1500 lírára (mintegy 75 ezer forint) emelkedik, a minimálbérért dolgozók egy összesen hétmilliárd lírás (mintegy 350 milliárd forint) csomagban részesülnek, a nyugdíjasoknak pedig már áprilisban megküldik a prémiumot.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter hétfő este Twitter-fiókján azt írta, hogy az előző 24 órában 1610-tel 10 ezer 827-re emelkedett az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 37-el pedig 168-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma. A kis-ázsiai ország az utóbbi egy hét alatt szinte megháromszorozta a napi koronavírus-tesztek számát, eddig közel 77 ezret végeztek el, ebből csak hétfőn 11,5 ezret. Az esetszámok kezdeti meredek emelkedését követően, az elmúlt négy napban a tesztek számának növelése ellenére az új fertőzöttek napi alakulása nem fokozódott, sőt néhány százzal még mérséklődött is.

A kór terjedésének lassítására a török kormányzat korábban számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat, valamint a belföldiek túlnyomó részét is leállították, nincsenek sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók és az éttermek, és megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is.

Hétfőn napközben a belügyminisztérium azt közölte, hogy Törökország 81 tartományából 18-ban eddig összesen 39 különböző települést vagy településrészt vettek karantén alá, köztük egy községet, hat településrész, 28 falvat és négy tanyát. Erdogan esti beszédében már nem 39, hanem 41 vesztegzár alá helyezett települést és településrészt említett, de az elhelyezkedésükre vonatkozóan ő sem árult el részleteket.

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Még a legnagyobb férgek emberségesebbek kipcsák királyunknál...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy kézenfekvő magyarázat

Őfenesége szeret fellengzősen fogalmazni, így nem árt értelmezni a dumát

Mint tudjuk „Részleteket egyelőre a kormány nem árult el, Orbán Viktor mindössze annyit mondott, hogy sosem látott méretű gazdaság-újraindítási akciócsomag készül, illetve hogy „lecsupaszított” költségvetésre van szükség!”
Nos azon túl, hogy lévén sohasem volt gazdaság-újraindításra így a mértéke egyértelműen sohasem látott lesz, bármiről is legyen szó, vagynak még gondok. Pl. ez a lecsupaszított – a sajnos várható ingünk gatyánk rá fog menni az intézkedéseire mellett – azért meglehetősen veszélyesen hangzik. Bár a hivatalos magyarázat sem sima (vagyis sok, nem tételesen lekötött tartalékra, amit a felmerülő igényeknek megfelelően lehet mozgósítani), de az igazi gond abban a bizonyos „felmerülő igények”-ben fogalmazódik meg. Kiben felmerülő és kinek az igényeiről szól a dolog??? =))
Gyütt Mönt
@durbincs: helló koma, te mennyivel járultál hozzá a járvány leküzdéséhez?
csipetke
@Gyütt Mönt: Ne bántsd az egysejtűt! :) Neki az a feladata,hogy minél többet cseszegesse itt a jónépet a kollegáival,hascsikarással,a román macskával,és még van itt 2-3 észlény rajtuk kívül is.
durbincs
@csipetke: @Gyütt Mönt: maguk szerint a bányába is utalnak ? Georgi 1milliő dolláros pippantásáért ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.