Brazíliában azért is komoly a helyzet, mert a kormány eddig szinte nem is vett tudomást a vírusról.

Kemény: előre kiásott sírokkal készülnek a koronavírus áldozataira

Brazília miniszterelnöke, Jair Bolsonaro hosszú tagadás után belátta, hogy hatalmas veszélyt jelent a koronavírus, így március végén már ő is elkezdte meghozni az első óvintézkedéseket a járvány kezelésére.

Súlyos veszteségek után, jelentős késéssel, de Brazília is megpróbálja felvenni a versenyt a vírus terjedésével. Csütörtök délutánig bezárólag 7000 regisztrált koronavírusos megbetegedésről és 250 halálos áldozatról számoltak be az országban, de feltehetően ennél sokkal rosszabb helyzetre számítanak a hatóságok, mivel az ország egyik legnagyobb temetőjében, Sao Paoló-i Vila Formosában már elkezdték kiásni a sírokat az áldozatoknak – írja az Index.

A brazil kormány egy programot is kidolgozott, amivel enyhíteni szeretnék a gazdasági problémákat. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a munkaviszonyt szüneteltessék, a járvány miatt bajba jutott cégek pedig csökkenthessék a munkaórákat és a fizetéseket. A tervek szerint a kormány támogatást nyújt azoknak az alkalmazottaknak, akiknek a járvány miatt csökken a fizetésük. A kormány továbbá úgy számol, hogy az intézkedéseknek köszönhetően 12 millió munkavállaló nem veszíti el az állását.

A brazil őserdő mélyén, a kolumbiai határhoz közel egyébként egy bennszülött törzset is elért a járvány – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium egyik alosztálya.

Brazíliához hasonlóan Ecuadorban is romlott a helyzet, a csütörtöki számok szerint már 2758 fertőzöttet és 98 halálos áldozatot regisztráltak az országban. Jorge Wated, a koronavírussal leginkább sújtott Guayas tartomány vezetője szerint Guayasban 2500 és 3500 között lehet majd a halálos áldozatok száma.

Nicolás Maduro venezuelai államfő Donald Trumpot kritizálta, amiért megtámadta Venezuelát, hiszen szerinte mindezt csak azért csinálta, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államokban kialakult, a koronavírus okozta válságról. Maduro erről a Diosdado Cabello heti televíziós műsorában beszélt, kitérve arra, hogy Trump olyan kijelentést tett, miszerint Amerika növeli a katonai jelenlétet Latin-Amerika partjainál, hogy visszább szorítsák a kábítószer-kereskedelmet.

A Costa Rica-i hatóságok arról számoltak be, hogy már dolgoznak a koronavírus elleni gyógyszeren, és ehhez a betegségből már kigyógyult emberek szervezetében termelt antitesteket fogják felhasználni.

A Costa Rica-i elnök, Carlos Alvarado továbbá szerdán jelezte, hogy a szomszédos Nicaragua nem veszi figyelembe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Az elnök aggodalmai jogosak, hiszen a nicaraguai kormány március 13-án egy felvonulást rendezett „Szeretet a Covid-19 idején” címmel, amelyre több ezer munkás és pártszimpatizáns látogatott el a főváros szívében, Managuában.

Az országban még mindig nem álltak le az iskolák a tanítással, emellett a nyilvános eseményeket is meg lehet rendezni, sőt, még a külföldiek beutazását sem függesztették fel, amiként helyi karanténokat sem állítottak fel.

Kolumbia a katonai jelenlétét növelte az országban, aminek köszönhetően már 500 úabbj katona segítségével próbálják megfékezni a járványt.

Forrás: Blikk

Illusztráció: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.