Meglepő helyről érkezhet a megoldás.

Nyárra készen lehet a koronavírus elleni oltás? – Egy cigarettagyártó cégnek köszönhetjük az áttörést

A Philip Morris International (PMI) az egyik résztulajdonosa annak a géntechnológiai kutatólabornak, amely március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett a COVID-19 vírus védőoltásának kifejlesztésében. A kanadai Medicago egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A részben Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago nemcsak a vakcina fejlesztésében jár élen, hanem annak előállítási módjában is. Az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (pl. tojást) és élő vírust – mint a legtöbb cég – használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket (VLP), melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

„Mi nem alkalmazunk élő vírust”

– állítja a növényalapú oltóanyag-gyártásról Bruce Clark. „Mi azonnal megkezdhetjük a vakcina vagy az antitest gyártását, anélkül, hogy a vírust szaporítanunk kellene.”

A COVID-19 esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago.

A Medicago – többek között – a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert, használt módszere az elmúlt évtizedekben már bizonyított.

A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek. Ezek sikeressége esetén az új vakcina a teljes lakosság, az egész világ számára elérhetővé válhat.

Forrás: Blikk

Kép: Pixbay

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@1magyar: Nem a dohánygyártók- hanem a dohánygyártók által fenntartott kutató laboratórium, ahol a sok "ingyenélő" kutató dolgozik. Ne legyél már ennyire sötét. A világ majd valamennyi országában számtalan ikngyenélő kutató dolgozik azon éjt-nappallá téve, sokszor nemzetközi kooperációban, hogy minél előbb legyen hatékony gyógymód a virusra, és vakcina a megelőzésre. A tuberkulózis, az ebola, a sars, a kanyaró, és számos más virus okozta betegség elleni védekezésmódot és vakcinát is azok az ingyenélők találták ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: te olvastad valahol hogy megszavazta a svéd parlament??? majd ha megszavazzák,és látjuk a rendeleteket,akkor lehet hasonlítgatni...gondolom nekik nem az lesz az első lépésük,ha úgy alakul,hogy nyomunk kis lóvét a vsókosoknak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.