Amerikában már elkezdték használni, de most úgy tűnik, nem gyógyítja a vírust.

Hatástalan lehet az egyik koronavírus elleni gyógyszer

Világszerte rengeteg szakértő dolgozik azon, hogy megtalálják az új koronavírussal szemben hatékony gyógyszereket. A készítmények egyik ígéretes csoportját bizonyos malária elleni szerek jelentik, az Egyesült Államokban két ilyen anyagot, a hidroxiklorokint és a klorokint már használják is a COVID-19 vészhelyzeti kezelésére.

Egy múlt héten megjelent tanulmány alapján ugyanakkor a hidroxiklorokin hatástalan lehet a betegséggel szemben. Egyes kutatók attól tartanak, hogy már most túl gyakran alkalmazzák az anyagot, holott a hatásairól még csak keveset tudunk.

Katherine Seley-Radtke, a Marylandi Egyetem munkatársa a ScienceAlerten megjelent cikkében azt írja, több kisebb klinikai kutatás is elérhető, melyek szerint a hidroxiklorokint nem érdemes COVID-19 esetén használni.

A hidroxiklorokin igazán március közepén keltette fel a szakértők érdeklődését, amikor egy 80 páciens bevonásával zajló vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy a szer az azitromicin nevű antibiotikummal kombinálva segíthet az új koronavírusos betegek kezelésében. Seley-Radtke szerint fontos kiemelni, hogy a tanulmány eredményei valóban ígéretesek, de a kutatásba rengeteg enyhe tüneteket tapasztaló beteget vontak be, akik valószínűleg gyógyszeres kezelés nélkül is felépültek volna.

Seley-Radtke rámutatott: az eddigi tesztekben a kutatók jellemzően kis mintával dolgoztak, a korai vizsgálatok pedig gyakran egymással ellentétes eredményekre jutottak. A szakértő úgy gondolja, további felmérésekre lenne szükség a hidroxiklorokint széles körű alkalmazásához.

Forrás: 24.hu

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.