Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodott, hogy egyformán 23 százalékkal, napi 8,5 millió hordóra csökkenti a kőolaj-kitermelést, az OPEC+-országok megállapodását végül váratlanul Mexikó hiúsította meg – közölte pénteken a TASZSZ orosz hírügynökség nyomán az MTI.

A bázisszintet mindkét ország esetében 11 millió hordóban állapították meg. Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király telefonon tárgyalt.

Az OPEC+-országok virtuális tanácskozása 10 órán át, péntek hajnalig tartott. A körvonalazódó megállapodás értelmében az OPEC+ országok 2022 április végéig korlátozták volna a kitermelést. Május-júniusban napi 10 millió hordóval, júliustól decemberig a csökkentést 8 millióra csökkentették volna, 2021 januárjától 2022 végéig pedig 6 millió hordóra.

Oroszország és Szaúd-Arábia kivételével a csökkentésnél a 2018 októberi szintből indultak ki, a kvóta mérete mindenki esetében -23 százalék a bázisszinthez képest. A csökkentésnek ebbe a mértékébe a TASZSZ szerint három ország, köztük Mexikó nem egyezett bele, amely éjjel visszavonult az egyeztetésről.

A felek pénteken közép-európai idő szerint 14 órakor folytatják a tárgyalást.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.