Lehet, hogy akár az év végéig elkülönítve, biztonságban kell tartanunk az idősebbeket, hogy megvédjük őket a koronavírustól – nyilatkozta Ursula von der Leyen a Bildnek.

Az öregeket az év végéig elzárva kell tartani?

Az Európai Bizottság elnöke úgy számol: van esély arra, hogy valamelyik európai laborban már idén elkészül a koronavírus elleni oltás. Addig is fegyelmezettnek és türelmesnek kell maradnunk,

bármilyen nehéz is ez. Amíg nincs kész a vakcina, addig a leginkább veszélyeztetett korosztály tagjaival le kell csökkenteni a személyes kontaktust.

(MTI)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@görbetükör: Tudod, ha nem is "őrül bele" az ember, mert hiszen az ember a legalkalmazkodóbb állat, olvastam valahol, régen,de hosszabb távon már saját magával is összevész, aztán jön az apátia a feladás sokaknál. Nekem minden adott a kapcsolattartáshoz, de néha így is nehéz! Talán ezért is vagyok most ilyen sokat itt is? :-)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
Lehet, hogy az öregekre és a gyengékre veszélyesebb a vírus az átlagnál, de ennek kifejezett és különleges hangsúlyozása boldog-boldogtalan által, már kifejezetten gyanús. Már-már felér egy propagandával, hogy hiába futnál, úgyis utolér. Különösen magányban, kiszolgáltatottságban.
Szóval kedves öregek és betegek ne húzzátok sokáig az időt itt félelemben és rettegésben.Tisztább lesz a tér.
Katalina62
Ebbe az idősek, és az idősotthonok lakói beleőrülnének!
Pálinkás Pál
@Katalina62: és ha nem zárod el őket,akkor meg megfertőződnek és esetleg meghalnak!!!
görbetükör
Érthetetlen számomra ez a nagy ellenállás, ami az idősek védelmét szolgálja.
Szívesebben látjátok koporsóban, mint otthon? Vagy nem gondoltok az orvosokra, akiknek a sok beteg miatt választani kell, hogy kit mentsen meg? Menjen mindenki mindenhova, élje az életét mint eddig és haljon meg nyomorultul? Szélsőséges esetekben szélsőséges tettek és gondolkozásmód kell! Gondolkozzatok!!!
És aki kerekesszékben ül, aki ágyhoz van kötve egy életen át fogyatékossága miatt, az sem őrül bele!
Tessék segíteni, aki szánja azt, hogy az idősek nem mehetnek ki. Segítsetek bevásárlásban, abban, hogy legyen módja beszélgetni akár telefonon, neten, bárhogy!
Ne csak méltatlankodjatok, segítsetek!
Sőt, azoknak is lehet segíteni, akik fiatalok, de elveszítették a munkájukat, pénztelenek. Most meglátszik, ki az ember és ki az, aki csak várja a sült galambot és mindig mindenkit mindenkor csak ócsárol.
Pálinkás Pál
@Eriksson: Aztán mi a gyanús...a cukor veszélyességéről is elsősorban a cukorbetegeknek kell előadást tartani...mert egészségesnek nem árt.../hülye példa ,mert nem fertőző,ha akarod keresek olyat is../..már az eleje óta ezt kellett volna tenni...
Nessy
@görbetükör: Tudod, ha nem is "őrül bele" az ember, mert hiszen az ember a legalkalmazkodóbb állat, olvastam valahol, régen,de hosszabb távon már saját magával is összevész, aztán jön az apátia a feladás sokaknál. Nekem minden adott a kapcsolattartáshoz, de néha így is nehéz! Talán ezért is vagyok most ilyen sokat itt is? :-)))
görbetükör
@Nessy: talán eztán inkább megértőbbek lehettek a fogyatékkal élőkkel, akinek ennyi az egész életük!
Eriksson
@Pálinkás Pál: .
Én arról beszélek, hogy bevallva vagy bevallatlanul sok a senkinek nem kellő, beteges, ápolásra szoruló idős beteg. Ezek nemigen mászkálnak el sehová, mert minden szükségessel el vannak látva. Biztonságban tudhatóak az otthonokban. Eddig.

És van olyan, akit együttlakás miatt szerető család vesz körül, gyerekek, unokák, akik ide-oda járva erősítik a veszélyhelyzetet.

És nagyon sok az olyan idős állampolgár, akinek se kutyája, se macskája, kénytelen maga utánajárni a dolgainak.

Akkor miről beszél ez a sok nagyon okos? Talán mert ha szónokol, akkor aggodalmaskodónak tűnik?
Pálinkás Pál
@görbetükör: és akkor szerinted az a megoldás...hogy a példádnál maradjak... fogyatékossága miatt ágyhoz kötött,vagy kerekesszékben él, akkor az egészségesek se mozdulhassanak ki??? ezzel jobb lesz a helyzete azoknak??? mert ha az egészségeset is korlátozod,attól a kerekes székes nem fog felállni!!!
Pálinkás Pál
@Eriksson: mint mondtam ez az elején el lett rontva...akkor kellett volna karanténba zárni a veszélyeztetetteket,és gondoskodni az ellátásukról...de KARANTÉNBA...mert az ami most a világban megy az minden ,csak nem karantén...és még ráadásul jogos is ,mert az élet nem áll meg,nem tudsz mindenkit elzárni,mert akkor összedől a világ.../szerintem haladunk felé/ így maradt volna az idősek,betegek fokozott védelme...de ez sehol nem volt kívánatos opció...,legalább is az adatok ezt mutatják...
Katalina62
@görbetükör: tudom mit jelent fogyatékkal "élni!"
görbetükör
@Pálinkás Pál: - Nem. Én azt mondom, hogy az idősek, betegek ideig-óráig maradjanak otthon és legyenek hálásak, hogy nincsenek kitéve a járvány veszélyének és nem egy életen áll kell karanténban lenni.
A környezet meg segítőkész legyen idősekkel, betegekkel, fogyatékkal élőkkel. Jó lenne ezt legalább ilyenkor megtanulni.
Pálinkás Pál
@görbetükör: ebben tökéletesen egyetértünk,csak messze áll a valóságtól...tegnap pl bőven láttam "védett" korosztályt tekeregni a városban,idősávon kívül...már bocsáss meg ,ha ennyire szarnak rá,akkor nekem legyen lelkiismeret furdalásom,mert a helyzet olyan amilyen???
görbetükör
@Pálinkás Pál: Azzal kezdtem, hogy érthetetlen számomra ez a nagy ellenállás, ami az öregek védelmében van. És ezt nem csak a fiatalabbakra értettem, hanem az öregekre is.
Én is hetven éves vagyok és itthon ülök a hátsómon. Ki fogom bírni és nem őrülök bele. És a környezetem maximálisan segítőkész.
jesz
Budai Gyula tudja az igazat..a budapestiek, és az öregek a hibásak.
És akkor jön ez az unijós nő...azt hinné az ember, hogy ennek nincsenek szülei, nagyszülei...hét gyermeke van, azokat sem simogathatják meg az öregek?
Mondjuk pézük annyi van, mint a pejva, minenkinek védett helyen van a lakása.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Nem lehet mindenkit megvédeni, még karanténban sem.
Lásd idősek otthona. Ott tényleg el lehettek volna zárva a külvilágtól, s ehelyett góc lett.
görbetükör
@Eriksson: Nem, nem voltak elzárva. Részint az ápolók bejárósak, részint aki kórházból került vissza, az is lehetett fertőzött.
Aki otthon ül és nem érintkezik mással, az védett lehet. És örüljön, hogy megteheti, míg másoknak muszáj kijárni dolgozni.
Mint bolti eladók, postások, futárok, egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, közlekedési járművek vezetői, stb.
Nem lehet mindent kivédeni, ez igaz, de amit lehet, azt védjük ki. És ne szítsunk elégedetlenséget, inkább figyeljünk és vigyázzunk egymásra.
Pálinkás Pál
@görbetükör: akkor te szerencsés vagy...és az ellenálláshoz jórészt az is hozzájárul..hogy legyünk már őszinték...ha nem olvasod a sajtót,nem nézed a tévét...ebből a járványból semmit nem veszel észre...ezért gondolom hogy kissé túl van lihegve a dolog...a világon idén több mint 3,5 millió ember halt meg fertőző betegségekben...covidban kb 100 000...most akkor valaki magyarázza el nekem...a 3,4 millióért miért nem volt felfordulás??? éppen 34 -szer több mint a koronáé!!!
görbetükör
@Pálinkás Pál: olvasom a sajtót, nézem a TV-t, netezek.
Értsd már meg, nem az a fő gond, hogy a fertőzés mennyire gyilkos, hanem az, hogy tömegével történik. Ekkora mennyiséget a világon sehol nem bír az egészségügy.
Sokan azért halnak meg, mert nem jutnak időben orvoshoz, kezeléshez. És nem csak a járvány van ilyenkor, van közlekedési baleset, infarktus, agyvérzés és ezer más, ami azonnali kezelést igényel.
Ezért jó, ha minél kevesebb veszélyeztetett van, hogy kevesebb embernek legyen szüksége orvosra. És ezt át kell vészelni.
Higgadjatok már le és gondolkozzatok.
Pálinkás Pál
@Eriksson: az nem elzárás hogy a személyzet ki be járkál haza,utána dolgozni..!!! Ezért írtam már nem egy helyen...ugorjon már mindenki neki,és nézze meg hogy mi is az a KARANTÉN!!! ...mert ami mostanában folyik,azok közül egy sem az!!!
Eriksson
@görbetükör: Ezért soroltam fel, hogy legtöbb esetben az elzárás miért nem nem kivitelezhető a legjobb szándék ellenére sem.
És most arról ne is tegyünk említést, hogy a magány milyen pszichés megterhelés annak, aki nincs szokva hozzá.
Pálinkás Pál
@görbetükör: Még tömegével sem történik,mert sokkal kevésbé fertőző mint a többi ...most nem sorolom fel őket...,utána nézhetsz a neten...és ne nekem mondd..én kezdetektől izoláltam volna az öregeket,de teljesen...tudom ezzel nem leszek népszerű,de hatékony lett volna...
Eriksson
@Pálinkás Pál: Bizony nem az, csak ajánlott. Kinek-kinek saját felelőssége, hogy mennyire veszi komolyan.
Gyütt Mönt
Az írás címéből az nem derült ki, hogy melyik év végéig kell elzárva tartani az időseket. Én már lassan elfelejtek járni.
vacsi
@görbetükör: És, mint tudjuk, maguk az idősek is kijárhattak, legalábbis senki nem ellenőrizte.
Sajnos, erre mondják azt, hogy saját magától senkit nem lehet megvédeni!
Egyébként az, hogy "öregeket elzárva tartani" igen csúnya kifejezés. Azt kell elérni, hogy ha idős is valaki, ő maga ne kockáztasson feleslegesen. Ezzel ugyanis nem csak ő betegedhet meg, hanem a család elveszítheti a szeretett szülőt, nagyszülőt, és természetesen, ilyenkor lefoglalja a kórházi kapacitást - amire még nagy szükség lehet.
Természetesen én egy ideális esetről, a szerető családról írok!
görbetükör
@Gyütt Mönt: melyik év végéig akarsz élni?
görbetükör
@vacsi: A lényeg a lényeg, nem a fogalmazás.
Túl sokat gondolunk arra: ÉN mennyit szenvedek, NEKEM mennyi gondom van, NEKEM mennyi hátrányom van...
Lehetne így is gondolkozni: ÉN mit segíthetek, ÉN min könnyíthetek, NEKEM mennyivel könnyebb, mint másnak, stb.
görbetükör
@Eriksson: a magány a lélegeztetőgépen még jobban megviselhet pszichésen. Bizony, választani kell!
Eriksson
@görbetükör: Én azt szoktam állítani magamról magamnak, hogy Jól vagyok. Bármi kellemetlenségem adódik, mindig azt erősítem magamban, hogy Jól vagyok.
Működik.
görbetükör
@Eriksson: és mást is meglátsz? Vagy csak önmagadat?
Eriksson
@görbetükör: Ez egyéni önkontroll. És ahhoz, hogy mással is tudjak érdemben foglalkozni, először a magam közérzetét kell rendbe tennem. Aztán jöhet a többi.
Tégy te is így, meglásd jót fog tenni.
görbetükör
@Eriksson: Nem értek egyet. Ahhoz, hogy máson segítsek, nem kell jól éreznem magam. Sosem vártam ilyesmire.
Ismered a mondást: kétszer ad, ki gyorsan ad.
És most sokan, nagyon sokan várnak arra, hogy kapjanak. Jó szót, támogatást, segítséget.
Az orvos sem vár a beteg gyógyításával addig, amíg jól érzi magát.
De tény, hogy mindenki maga tudja, hogy él, hogy vélekedik, mit mond és mit tesz.
Eriksson
@görbetükör: Ezek szerint nem hallottál az önkontrollról.
görbetükör
@Eriksson: De igen. És te az ezer és egy helyről jövő segítségkérésekről?
Nessy
Kézcsókom a fordítónak! Ez az "elzárás" szó pocsékul hangzik! nem elzárni akarnak bennünket, hanem otthon tartani, a lakáskulcsunk megtartása mellett!
Eriksson
@görbetükör: Amely probléma rám tartozik, azt megoldom. Kiegyensúlyozott lelkiállapotban, nem mártírként.
Ha mindenki így tesz, kevesebb gond lesz a világban.
görbetükör
@Eriksson: Ja, ne is törődj azokkal, akik nem tudják megoldani.
Nekem valahogy sosem sikerül kiegyensúlyozott lelkiállapotot létrehozni. Mindig akad valahol valaki a közvetlen környezetemben, aki tettre sarkall.
De nem vagyunk egyformák. Szerencsére.
görbetükör
@Eriksson: - ja, és ennek köze nincs a mártíromsághoz!
Eriksson
@görbetükör: Nincs? Akkor mit sopánkodsz és mit stresszelsz itt vég nélkül?
Mint egy Pietá.
görbetükör
@Eriksson: én nem stresszezlek, véleményt mondok és azt, hogy én hogy látom a dolgokat.
De ha zavar, ne olvasd. :)
Eriksson
@görbetükör: Én meg annyit írtam, hogy Jól vagyok. Mert jól akarok lenni.
Az miért baj neked?
Gyütt Mönt
@görbetükör: szeretném megérni a rendszerváltást.
Eladott Ország
Az öregek maradjanak otthon!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/90436105_1847713505362444_8138721184901496832_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=BE_zUDOBY3UAX_4GLKN&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=7&oh=ded7d3b6d2bcf130354d69a48a47f2e4&oe=5EA0B206
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p640x640/90049132_1845818212218640_153716557401292800_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=SHvVwE70KYQAX8tKtB2&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=6&oh=1093cc587e5dd3dad0694f54e52d736e&oe=5EA11199
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/90235275_1845728552227606_6815472650408689664_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=m31XIa20QoMAX95_RuQ&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=7&oh=671a4ffd9bc368cadb6dec2383cb6dd7&oe=5EA0FB44
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/90127771_1845376848929443_3164579710973771776_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=GIo7rx2hqSIAX8Wh7rT&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=7&oh=db0bf794aa697b9d29c51aff3de6d944&oe=5EA10F53
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/91996345_2528087880777622_7665338939032469504_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=1kiEcW1Z8u4AX9oMsFz&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=6711fc1c7cb53d6591c0ddaeaca87c4c&oe=5EAF2A67
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/91290903_2526740640912346_5669273620023607296_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=px9PT_NsJpsAX_KJJQp&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=949482429a2bfe2b621596d14fb9355f&oe=5EB0CBB9
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/90915288_2942904682426017_5277225212788604928_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=2d5d41&_nc_ohc=t-ZjNb_2sl0AX8qbSxa&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=8d27603aef0ac2cf63631425f2e8dd16&oe=5EB0C6E0
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/91735711_898023510635521_7644610834156486656_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=CkSvDNkxunMAX-hSC4J&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=7&oh=93f884aa81d7ac266cf1c242f671ea60&oe=5EB6256D...
jesz
Most mondta be a televízijó, hogy az idén nem lesz nyugdíjprémium. Ezt nevezik kollektív teherviselésnek. Mindenki egyformán kiveszi a részét a bajból. Ki így, ki úgy. Szóval ne tervezzen senki azzal a kis őszi pénzecskével.
jesz
@Eladott Ország: a sejtelmes mosolyú Monalisa veri a mezőnyt.
jesz
@Eladott Ország: 16.35 csak nem belépett a nő Thürmerékhez?
emerencia
@Pálinkás Pál: Tegnap 10:29 Semmi nem tiltja, hogy egyedül vagy közvetlen családtagjaikkal sétáljanak az idősek, ha a szociális távolságot betartják. Nem kell őket tekergéssel sértegetni. Sőt, sok olyan bolt is van, ahol nincs külön idősáv számukra, akkor mennek be amikor akarnak. Másrészt pedig honnan tudod ki az idős? Engem nemrég ki akartak küldeni egy boltból pedig még nem vagyok 65. Sorban álláskor viszont egy maszk és védőkesztyű nélküli, három felnőttből és egy kisgyerekből álló család ott lihegett a hátam mögött és szisztematikusan jöttek utánam míg eléjük nem állítottam a bevásárlókocsit. Rájuk nem szól senki, ők terjeszthetik a ragályt szabadon! Én pedig túl a hatvanon a szabim lejárta után mehetek dolgozni a lihegős, idegen emberek közé, akárhogy is dúl a járvány. Nincs más választásunk mert nem jár a nyugdíj. A civilizált országokban rendszeresített rugalmas nyugdíjkorhatárt O1G nem engedi. Ugyanakkor rengeteg életerős fiatal senyved otthon, mi öregek pedig kikészülünk mert hiába folyik még a vízcsapból is, hogy maradjunk otthon, nem tehetjük meg a járvány végéig. Abban a tudatban fertőződhetünk meg akár az egyetlen munkahelyünkön is, hogy adott esetben aligha jár nekünk lélegeztetőgép ha van tőlünk fiatalabb akinek szüksége van rá. :-(
Pálinkás Pál
@emerencia: és ezt miért nekem mondod??? nem én állapítottam meg a nyugdíjkorhatárt...ha figyeltél volna,március eleje óta azt mondtam hogy az lenne az üdvözítő hogy az öregeket elzárni,megfelelő ellátással...nem ez történt ...olyan bolt meg nem lehet ahol nincs idősáv...rendelet írja elő...az más kérdés hogy a boltos betartatja-e...ja és a legfontosabb..valóban semmi nem tiltja hogy a veszélyeztetett korosztály sétáljon...ha vállalja,ő dolga,de akkor utólag ne reklamáljon ha megfertőződik...tudod ha valami veszélyes rám nézve...akkor nem kisérletezgetek vele,csak azért mert lehet!!!
emerencia
@Pálinkás Pál: Nem te szabtad meg a nyugdíjkorhatárt de gondolom a társadalom többi tajával egyetemben nem is tiltakoztál az ellen, hogy nincs Magyarországon rugalmas nyugdíjkorhatár. (Csak szabályt erősítő kivétel van de az a többségre nem vonatkozik.) Igen, így gondolom én is, nem kell kísérteni az ördögöt akkor sem, ha a törvény megengedi. Én pl. a teljes fizetett szabim alatt csak ritkán, végszükség esetben, védőeszközökkel, a szociális távolságot betartva, kb. húsz perc alatt célirányosan vásároltam csak napi cikkeket. Pedig nem vagyok karanténban. Az otthonlét helyett, mászkálhattam volna egész nap boltról boltra, nem tiltja a törvény. Jó, ha tudod, hogy pl. a barkácsáruházakban teljes nyitvatartási időben vásárolhatnak a 65 felüliek is, csakúgy mint a népes családok. Otthon nem látogathatják meg a nagyit nehogy megfertőzzék de itt nyugodtan találkozhatnak és szabadon fertőzhetik egymást és az alkalmazottakat.
Pálinkás Pál
@emerencia: azért feltételeztem rólad...hogy mivel idősávról beszéltünk...a nem sávos üzletek kiesnek a "vitából"!!!:)
emerencia
@Pálinkás Pál: Ok, kieshetnek de a koronavírust ez nem érdekli.
Pálinkás Pál
@emerencia: Most öszintén...olvass utána a koronavírusnak.. ne a túltolt cikkeket ,meg a tiszti főorvosunk nyilatkozatait...nézz utána adatoknak...segítek kicsit...koronában eddig meghalt 110 000 jórész idős,beteg ember...más fertőző betegségekben idén 3,5 millió...tényleg a koronáért kell bedönteni a világot???
www.worldometers.info/hu/ lap alján találod a valós live adatokat

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.