Háromszázhuszonhárommal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak az elmúlt huszonnégy órában Olaszországban, és elérte a 27 682-t – közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt ötszáznegyvennyolccal csökkent. A halottak száma is csökkent a kedden mért 382-höz képest, és alacsonyabb a hétfői 333-nál is.

Az elmúlt egy napban kevesebb aktív fertőzöttet regisztráltak, mint egy nappal korábban, amikor 608-cal csökkent a számuk. Jelenleg 104 657 regisztrált beteget tartanak számon.

Már több mint 71 ezer ember gyógyult fel a betegségből. A gyógyultakat és a halottakat is beszámítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 203 591-t.

A járvány gócpontjában, Lombardiában egy nap alatt 786 beteget szűrtek a korábbi 890 után. A tartományban a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 75 ezret. Száznégyen haltak meg az elmúlt huszonnégy órában a kedden bejelentett 126 halálos áldozat után. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a járványban.

Lombardiában jelenleg több mint 36 ezer az aktív betegek száma, köztük valamivel több mint hétezren vannak kórházban, 634-en intenzív osztályon. A közép-olaszországi Lazio tartományban az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 4500-at, 1445-en vannak kórházban, 130-an az intenzív osztályon. A déli Szicíliában háromezernégyszáz felett van az aktív betegek száma, 415 embert kezelnek kórházban, harmincnégyet intenzív osztályon.

Az egészségügyi hatóságok vizsgálatai szerint Lombardia tartományban már januártól voltak fertőzöttek: számukat mintegy 1200-ra teszik. Ezek az akkor nem diagnosztizált fertőzések hetekkel megelőzték azt az eddig első számúnak tartott beteget, akit február 20-án Codogno város kórházában azonosítottak.

Május 4-től Olaszországban újraindul az építőipar és a nem létfontosságú termelés egy része is. A kijárási korlátozást nem enyhítik, de engedélyezett lesz az egyéni szabadtéri sportolás, valamint a városokon belüli rokonlátogatás is. Május 18-tól a kereskedelmet indítják újra. Francesco Boccia tartományügyi miniszter megjegyezte, hogy május 18-tól a régiók szabadon dönthetnek az óvintézkedések oldásáról a járványgörbe helyi alakulása alapján. A miniszter hangsúlyozta, hogy minden tartománynak "következetesen" kell lépnie.

Lucia Azzolina oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy az érettségit június 17-én tartják meg: kizárólag szóbeli vizsgából áll majd, az elérhető száz pontból negyvenet fog érni a szóbeli vizsga, további hatvanat a tanuló korábbi eredményei szerint ítélhet meg a vizsgabizottság. Az idei érettségi mintegy 460 ezer diákot érint.

A belügyminiszter adatai szerint a járványterjedés kezdete óta több mint 66 százalékkal csökkentek a bűncselekmények, de több mint 9 százalékkal nőtt az uzsora.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.